You are currently viewing Tarvitseeko lapsi aurinkolasit?
Photo by Valeria Zoncoll

Tarvitseeko lapsi aurinkolasit?

Tarvitseeko lapsi aurinkolasit? Lasten kehittymässä olevat silmät ovat herkät auringonvalon UV-säteilylle. Tämä johtuu siitä, että lasten silmien mykiöt ovat kirkkaammat kuin aikuisilla ja silmiin valoa päästävät pupillit ovat suuremmat. Siksi silmän värikalvon takana sijaitsevaan mykiöön ja myös verkkokalvolle pääsee suurempi määrä UV-säteilyä.
Esimerkiksi talvella hohtava lumipeite, ulkomaanmatkalla tai kesällä Suomessa leikit rantavedessä tai oleilu vaalealla hiekalla heijastavat säteilyä ja moninkertaistavat silmien altistumista.

LAPSELLE SOPIVAT AURINKOLASIT – VINKIT OSTOKSILLE

  1. Aurinkolaseja valitessa tärkein kriteeri on 100 % UV-suoja. Markkinoilla on paljon laseja, jotka ovat kivannäköisiä, mutta vain asusteeksi. Riittävän suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % – tai UV 400 -merkinnästä.
  2. Jos lapsi on pahimmassa “minä itse” vaiheessa, valitsee esimerkiksi aamulla vaatteet, jotka haluaa pukea, kannattaa ostoksille lähteä yhdessä lapsen kanssa. Aurinkolasit tulevat suuremmalla todennäköisyydellä käyttöön, kun lapsi on saanut itse valita mielekkäät lasit. Huom! Älä kuitenkaan tarjoa vaihtoehdoiksi laseja, joissa ei ole 100 % UV-suojaa.
  3. Remmilliset aurinkolasit ovat pienemmille lapsille hyvä valinta. Ne todennäköisesti pysyvät paremmin päässä mikä edesauttaa niiden pysymistä tallessa.
  4. Aurinkolasin malli. Lapselle kannattaa valita malli, joissa on suuret ja kuperat linssit. Tämän malliset aurinkolasit eivät päästä läpi yhtä paljon valoa sivuilta ja näin ollen suojaavat myös lapsen herkkää silmänympärysihoa.

Lue myös: Kevätaurinko innostaa ulkoiluun

VINKIT REISSUUN:

  • Mitä lähempänä päiväntasaajaa, sitä enemmän saa UV-säteilyä.
  • Lumesta heijastuu jopa 80 %, vedestä 10–20 % ja hiekasta 25 %. UV-säteily tunkeutuu veteen ja iho voi palaa uidessa.
  • Ohut pilvikerros suodattaa vain 10 % säteilystä ja iho voi palaa täysin pilvisellä säällä, sillä paksukin pilvikerros päästää läpi noin 30 % säteilystä.
  • Makuulla ollessa palamisriski on suurempi kuin liikkuessa.

Lähde: Synsam, Terveyskirjasto

– Poikien äidit toimitus –

Vastaa