• You are currently viewing Seksitauti – tuo vaiettu salaisuus
  Photo by Womanizer Toys

  Seksitauti – tuo vaiettu salaisuus

  Seksitauti, puhekielessä tunnetumpana sanamuotona käytetty sukupuolitauti on bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttama tauti, joka tarttuu pääasiassa tai suureksi osaksi seksikontaktissa. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) kerää tilastotietoa tiettyjen seksitautien yleisyydestä. Klamydia, kondylooma ja sukuelinherpes ovat yleisimpiä seksitauteja Suomessa. Uusia klamydiatartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 16 000, joista valtaosa todetaan alle 25-vuotiailla.

  Seksikumppanien informoiminen tartunnasta on tärkeää tartuntaketjujen katkaisemiseksi.

  Seksitaudit voivat tarttua, jos emätineritettä, siemennestettä, esiliukastetta tai verta pääsee seksikumppanin limakalvolle tai avoimiin haavoihin. Seksitaudit ovat usein ehkäistävissä ja hoidettavissa. Taudit voivat aluksi olla oireettomia ja tutkimuksiin onkin syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä ja jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanin kanssa. Oireita voivat olla kirvely virtsatessa,tihentynyt virtsaamistarve, poikkeava vuoto virtsaputkesta tai emättimestä, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuumeilu.

  Lue myös: Millaista on seksi synnytyksen jälkeen? – Äidit kertovat

  Tutkimuksiin voi hakeutua

  • omalle terveysasemalle
  • sukupuolitautien poliklinikoille
  • opiskelijaterveydenhuollon toimipisteisiin tai
  • yksityiselle lääkäriasemalle.

  Julkisessa terveydenhuollossa seksitautien tutkimukset ja hoito ovat asiakkaalle maksuttomia. Hoitamaton seksitauti voi aiheuttaa lapsettomuutta sekä erilaisia jälkitauteja, kuten sisäsynnytin-, lisäkives- tai niveltulehduksen.

  Lähteet: thl, terveyskirjasto

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa