• Pippelin pesuohje

  Puhumme tässä artikkelissa poikien sukuelimestä eli peniksestä nimellä pippeli. Pippelin pesuohje kirjoitus on suunnattu nimenomaan äideille joilla on poikia.

  pojan pesu

  Pienen pojan pippelin pesu

  On tärkeää tietää, että puhdistaessasi pienen pojan pippeliä, ei pippelin esinahkaa saa liikutella. Jos liikutat esinahkaa väkisin taaksepäin voi se johtaa kiinnikkeiden verenvuotoon ja arpeutumiseen.

  Vaihtaessasi pojan vaippaa voit pestä pippelin, kivekset ja takapuolen huolellisesti pelkällä vedellä. Pidä huolta, että puhdistat kaikki poimukohdat.

  Pienillä pojilla pippeli tulehtuu helposti. Aukko jonka kautta poika pissaa, on hyvin kapea ja sen alle saattaa kerääntyä eritteitä, mikä voi pahimmillaan johtaa kivuliaaseen tulehdukseen. Tulehdus ilmenee punottavana pippelinpäänä.

  Lievään esinahan tulehdukseen auttaa esimerkiksi kylvyssä istuskelu useita kertoja päivässä. Kylvetyksen on hyvä kestää ainakin 10 minuuttia, jolloin esinahka hieman pehmenee. Hankalammassa tulehduksessa tulee hakeutua lääkäriin.

  Ahdas esinahka on normaali ilmiö vastasyntyneillä ja pienillä pojilla, mutta yleensä se korjaantuu itsestään murrosikään mennessä.

  Peniksen esinahan alle muodostuva erite on normaalia ja se on nimeltään esinahkatalia. Se on väriltään valkoista, rasvaista eritettä, joka koostuu talista. Eritteen idea on kosteuttaa pippeliä.

  Kun poika peseytyy itse

  Kun pojalle tulee ikää lisää kannattaa pippelinpää pestä myös esinahan alta. Pitäkää huolta kuitenkin siitä, että esinahan saa jo vedettyä helposti taakse. Jos esinahka ei vieläkään liiku helposti, niin sen alta ei kannata pestä. Riittää, että vettä suihkutetaan pippeliin.

  Murrosiän ja hormonien vaikutuksesta keho alkaa tuottamaan myös uudenlaisia eritteitä. Alapesu olisi tässä vaiheessa syytä alkaa tekemään päivittäin. Se estää tulehdusten ja hajujen syntymistä. Pippeliä ei saa pestä kuitenkaan liian usein, koska myös se voi altistaa ärsytysoireille.

  Pesuun riittää edelleen pelkkä vesi. Jos saippuaa haluaa käyttää, kannattaa hankkia intiimialueelle tarkoitettua saippuaa, joka ei vaikuta limakalvojen luonnolliseen happamuuteen haitallisesti.

  Lähteet: Terveyskirjasto, YTHS, Hyvä kysymys

  -Poikien Äidit toimitus-

  Kommentit

  1. Sussu

   Tulipas hyvään hetkeen tämä artikkeli, olen nyt viimeaikoina esikoistani hoidellessa miettinyt, että täytyy jostain kysyä tätä! Eli käytännössä, sitten kun poika kasvaa ja voi alkaa pestä itse itseään, ohjataan että kokeilee varovasti, kuinka paljon esinahka liikkuu ja suihkuttaa sen osan mitä kulloinkin esille saa? Saisiko tähän kokeneemmilta kommenttia, että minkä ikäisenä ovat aloittaneet ja miten opastaneet lasta?

  Vastaa