• You are currently viewing Kahvi vai tee – kumpi on parempi?
  Photo by Cole Keister

  Kahvi vai tee – kumpi on parempi?

  Kahvi vai tee, kumpi sinulle maistuu paremmin? Terveyden kannalta ei ole merkitystä, valitseeko kuppiinsa kahvia vai teetä, mutta jos päivittäinen kahvimäärä ylittää kohtuuden, eli suositellun 3-4 kahvikupillista päivässä, saattaa niiden sisältämä kofeiinimäärä jo sotkea yöunia. Migreenin taipuvaisilla kahvinjuojilla kofeiinitason lasku voi myös laukaista migreenikohtauksen ja liiallisella kofeiinimäärällä saattaa myös puolestaan aiheuttaa itselleen sydämen rytmihäiriöitä, jos sellaiseen on herkkyyttä. Mainittuja haittoja voi toki myös myös tulla teestä, jos sitä nauttii yli litran päivässä.

  KAHVI VAI TEE – TERVEYSHYÖDYT

  Ottaen huomioon kuinka pitkät perinteet teellä on ja kuinka paljon sitä maailmalla juodaan, on sen terveysvaikutuksia tutkittu vähän. Kahvin terveysvaikutuksia puolestaan on tutkittu paljon enemmän. Kumpikaan juomista ei sisällä energiaa, jollei sitä lisätä valmiiseen juomaan esimerkiksi sokerin, hunajan tai maidon muodossa.

  Kahvin ja teen juomisella on todettu terveysvaikutuksia, jotka ainakin osittain johtuvat niiden sisältämistä terveyttä edistävistä yhdisteistä, kuten flavonoideista ja fenolihapoista. Molemmissa juomissa on hyvät puolensa ja haitat molemmissa ovat myös vähäiset, kunhan molempia muistaa nauttia kohtuudella. Sen sijaan, että pohtisi kumpaa nyt tällä kertaa kuppiin kaataisi, tärkeämpää on panostaa ruokavalion monipuolisuuteen ja kokonaisuuteen. Ruokavalion kokonaiskuvassa kahvin tai teen merkitys on varsin pieni. Kaada jatkossakin kuppiisi siis vaihtehtoa, joka itsellesi tuntuu sopivammalta.

  Lue myös: Itse tehty deodorantti ja muut käyttövinkit kookosöljystä

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa