• You are currently viewing Puutarhan kevät – vinkit ja niksit sujuvaan puutarhanhoitoon
  Photo by Nick Night

  Puutarhan kevät – vinkit ja niksit sujuvaan puutarhanhoitoon

  Lumet sulaa ja aurinko lämmittää, kevät kutsuu ulos puuhastelemaan. Mikäli puutarhanhoito ei ole vahvinta osaamisaluettasi, Poikien äidit toimitus päätti helpottaa työtäsi ja kerätä alle listauksen, mitä omalla tai mökkipihalla kannattaa näin kevään edetessä tehdä.

  PUUTARHAN KEVÄT – NÄILLÄ VINKEILLÄ ONNISTUT

  Ihan ensi töikseen kannattaa pitää mielessä maltti. Maa on usein vielä kylmä ja pahimmillaan kylmään maahan laitetut siemenet saattavat mädäntyä. Maan kannattaa antaa kunnolla kuivahtaa ja lämmetä ennen suurempia puutarhatöitä.

  Jos aiot kylvää pitkiä kasvukausia vaativia kasviksia, kuten tomaattia, paprikaa, purjoa ja erilaisia yrttejä, kannattaa ne ensin kylvää kodin sisätiloihin pieniin ruukkuihin ja siirtää vasta myöhemmin ulos. Jokaisen kasvin tarkat kylvöohjeet löytyy siemenpussin kyljestä. Huolehdi niiden riittävästä valosta, lämmöstä ja kosteudesta. Pidä ruukkuja ikkunan lähellä valoisassa mutta ei vetoisessa paikassa.

  Vasta istutettujen ikivihreiden, kuten havujen ja rhodojen suojaaminen on tärkeää. Kevään kynnyksellä kun ilma on kuiva ja aurinko lämmittää, mutta maa on edelleen jäässä, saattaa ne päästä herkästi kuivahtamaan. 2- 3 vuoden jälkeen juuret ovat kasvaneet niin syvälle, että ne yltävät sulaan maahan. Voit suojata kasvit suojaharsoilla tai hupuilla. Ylhäällä tulisi olla reikä, jotta lämpötila ei nouse suojan sisällä liikaa, kun aurinko paistaa. Suojan voi poistaa siinä vaiheessa, kun maa on sula ja kasvi pystyy ottamaan maasta vettä.

  Lue myös: D-vitamiinia – purkista vai auringosta

  Puutarhan haravointiin ei näin keväällä kannata tuhlata ylenpalttisesti aikaa. Kukkapenkeistä voi kerätä syksyn ja talven aikana kerääntyneet roskat ja lehdet, mutta liiallisella haravoinnilla saattaa vain viedä maatuvaa ainesosaa pois ja näin köyhdyttää maata. Mikäli nurmikossa on kohtia, jotka on tuhoutuneet talven aikana, haravoi alue puhtaaksi, levitä siihen hieman multaa ja kylvä nurmikonsiemenet multaan. Lisäksi voit kyseisen alueen peittää vielä harsolla.

  Jos olet ajatellut leikata puita tai pensaita, ne hoidetaan ennen kuin silmut tulevat esiin.

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa