• You are currently viewing Pääsiäisviikko – tiedätkö viikonpäivien nimet?
  Photo by Sebastian Staines

  Pääsiäisviikko – tiedätkö viikonpäivien nimet?

  Pääsiäisviikko vai hiljainen viikko? Oletko joskus kuullut puhuttavan tikkutiistaista tai kellokeskiviikosta? Palmusunnuntaista alkavan hiljaisen viikon pääsiäisen päivät on nimetty erilaisin lisänimin. Päivien nimet tulevat raamatullisesta alkuperästä tai vanhan kansan kyseisenä päivänä tekemistä askareista. Niihin liittyy myös paljon taikauskoa. Hiljaisesta viikosta voidaan käyttää myös nimeä pääsiäisviikko, joskin kirkkovuoden osana oleva pääsiäisviikko on vasta seuraava eli pääsiäissunnuntaista alkava viikko.

  PÄÄSIÄISVIIKKO – VIIKONPÄIVIEN NIMET

  PALMUSUNNUNTAI – aloittaa viikon ja tätä pääsiäistä edeltävää viikkoa kutsutaan hiljaiseksi viikoksi tai piinaviikoksi.

  MALKAMAANANTAI – malka on vanha nimitys olkikaton tukihirsille ja ennen vanhaan maanantai oli pääsiäisviikolla päivä, jolloin kaadettiin ja kerättiin polttopuita.

  TIKKUTIISTAI – tiistaina puista vuoltiin sytykkeitä, sillä vanhan uskomuksen mukaan tuona päivänä vuollut sytykkeet olivat hyvällä onnella varustettuja. Niitä aseteltiin myös hirsiseinien väleihin karkottamaan pahoja henkiä ja tuomaan onnea.

  KELLOKESKIVIIKKO – keskiviikkona navetassa talvehtineelle karjalle laitettiin kellot takaisin kaulaan ja ne pääsivät laitumelle. Kellot kaulassa lehmät saivat laiduntaa ulkona ja niiden olinpaikka kuului tupaan asti.

  Lue myös: Puutarhan kevät – vinkit ja niksit sujuvaan puutarhanhoitoon

  KIIRASTORSTAI – torstaina oli vuorossa karkottaa pihapiirissä vaikuttava paha olento, kiira. Karkottaminen tapahtui niin, että kierrettiin taloa ja pihamaita kolisevan romun sekä savuavan terva-astian kanssa. Kiiras viittaa myös puhdistautumiseen ja ripittäytymiseen.

  PITKÄPERJANTAI – perjantaina on aika hiljentyä ja siirtyä pääsiäispyhien viettoon. Nimellä on myös hyvin uskonnollinen kaiku, jossa päivän pituuteen liittyy sen surullinen luonne.

  LANKALAUANTAI – on saanut nimensä siitä, kun talven aikana kehrätyt langat pestiin ja värjättiin.

  SUKKASUNNUNTAI – langat kudottiin vaatteiksi. Sukkasunnuntain nimityksen uskotaan tulevan myös ”sukkasillaan” eli hiljaa olemisesta. Uudempien versioiden mukaan sukkasunnuntaina kuitenkin juhlitaan niin, että sukatkin lähtevät jaloista.

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa