• You are currently viewing Näin hoidat aurinkoihottumaa
    Photo by Fleur Kaan

    Näin hoidat aurinkoihottumaa

    Kuumottaako tai kutiseeko ihosi auringossa olon jälkeen tai onko siihen ilmestynyt aurinkoihottumaa? Nopeasti saapunut lämpö ja auringonvalo on houkutellut ihmiset pitkän ja pimeän talven jälkeen taas ulkoilemaan urakalla, mutta kannattaa pitää mielessä, että talvikauden jälkeen iho saattaa olla herkkä auringonvalolle. Aurinkoihottuma (viralliselta nimeltä valoihottuma) on auringon UV-säteiden aiheuttama allerginen reaktio.

    NOUSIKO IHOLLESI AURINGOSSAOLON JÄLKEEN KUTISEVAA AURINKOIHOTTUMAA?

    Aurinkoihottuma on kutiseva ja polttava ihottuma, joka kehittyy niille ihonalueille, jotka ovat olleet alttiina auringonvalolle. Kyseinen ihottuma on yleisempää vaaleaihoisilla ja useimmiten siitä kärsivät myös enemmän naiset kuin miehet. Ihottuma-alue saattaa punoittaa, olla turvonnut, siihen on noussut näppylöitä tai jopa pieniä vesikelloja. Yleinen oire kaikissa aurinkoihottumissa on kuitenkin kutina!

    Lue myös: Bikinarajasta sileä ilman näppyjä, onko se mahdollista?

    Kutina alkaa yleensä muutaman tunnin kuluttua auringossa oleskelun jälkeen ja ihottuma ilmestyy joko samana iltana tai seuraavana päivänä. Useimmiten näppylät laskevat muutamassa päivässä, mutta se saattaa joidenkin iholla säilyä jopa parin viikon ajan, ei välttämättä näppyinä, mutta läiskäisenä ihottumana. Usein ihottuma ilmenee alkukesästä ja aurinkoisten päivien myötä iho karaistuu ja tottuu aurinkoon kesän mittaan, mutta toisilla ihottuma voi jatkua koko kesäkauden ajan.

    Näin hoidat aurinkoihottumaa:

    Voit käyttää ihottumakohtiin kortisonivoidetta muutaman päivän ajan, mutta mikäli oireet ovat pahat tai eivät muutamassa päivässä lievity laisinkaan, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

    Kun ihoalueella on ihottumaa, kannattaa iho myös suojata vaatteilla ja vältellä aurinkoa.

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa