• You are currently viewing helteinen kesä ja ikävä turvotus, mikä avuksi?
    Photo by Julia Caesar

    helteinen kesä ja ikävä turvotus, mikä avuksi?

    Varmasti monet meistä toisinaan kärsivät ikävästä ilmiöstä nimeltä turvotus. Helle saattaa aiheuttaa erityisesti jaloissa ikävää turvotuksen tunnetta ja siihen kun lisää vielä esimerkiksi pitkään jaloilla olemisen ja unohtaa vedenjuonnin, niin olo on jokseenkin TU-KA-LA.

    Toki on myös erilaisia sairauksia, jotka voivat aiheuttaa turvotusta. Nämä keinot eivät korvaa lääkärin lausuntoa olostasi, joten jos vähänkin epäilyttää että turvotus ei johdu kuumudesta tai ruokavaliosta, otathan yhteyttä lääkäriin.

    IKÄVÄLTÄ TUNTUVA TURVOTUS – MIKÄ AVUKSI?

    Ennen kuin mennään keinoihin, joilla lievittää turvotuksen tunnetta, niin kerrottakoon, että turvotus johtuu siitä, kun kudoksissa solujen välitilaan kertyy nestettä. Kehon toimiessa ns normaalisti, nestettä poistuu kudoksesta yhtä paljon kuin sinne kerääntyykin, mutta kun erilaiset tilanteet ja tapahtumat häiritsevät tasapainoa, keho ei enää toimikaan kuten pitäisi.

    Riittävä vedenjuonti onkin isossa roolissa. Suosi siis janojuomana vettä ja vältä alhoholia.

    Jos sinun on kesäkuumalla vaikea saada ruokaa maistumaan, pyri syömään pieniä annoksia pitkin päivää. Säännöllinen syöminen ehkäisee turvotusta ja tällöin myös ateriakoot pysyvät maltillisina. Vältä myös syömästä jatkuvasti suolaisia ruokia. VINKKI VITONEN – Banaanissa oleva kalium estää suolan vaikutuksia elimistössä.

    Lue myös: Miten tunnistaa nestehukka?

    Liikunta auttaa. Kuumalla kelillä ei hikiliikunta välttämättä houkuttele eikä itse asiassa välttämättä olekaan se paras keino turvotuksen häätöön. Sen sijaan jooga ja venyttely laittavat nesteet kehosta liikkeelle. Imunestekierto parantuu ja liikkumattomuudesta pakkautunut neste pääsee virtaamaan vapaasti

    Tuntuvatko nilkkasi turvonneilta? Pikakeino nilkkkojen turvotukseen onkin jalkojen nostaminen ylös. Asento saa laskimoveren ja nesteet virtaamaan jaloista ylemmäs, jolloin jalkojen turvotus laskee. Voit myös kokeilla tukisukkia helpottamaan paineentunnetta nilkoissa.

    – Poikien äidit toimitus –

     

    Vastaa