• You are currently viewing Muistilista tulevan ekaluokkalaisen vanhemmalle
    Kuva Angelina Litvin

    Muistilista tulevan ekaluokkalaisen vanhemmalle

    Tulevan ekaluokkalaisen vanhempana saattaa mielessä pyöriä jos jonkinlaista. Tämä teksti onkin suunnattu juuri sinulle, tulevan ekaluokkaisen vanhemmalle. Kun lapsi aloittaa koulun ja siirtyy eskari / päiväkotimaailmasta ekaluokalle, on se iso ja jännittävä elämänmuutos koko perheelle. Kaikkia tulevien viikkojen tapahtumia ja kohelluksia ei pysty ennakoimaan, mutta ennen koulun aloitusta on kuitenkin hyvä käydä lapsen kanssa läpi tiettyjä asioita ja sopia niin sanotuista pelisäännöistä.

    TULEVAN EKALUOKKAISEN ARKI – MITEN SE TEILLÄ JÄRJESTETÄÄN?

    AAMU – JA VÄLIPALAT

    Mikäli lapsi lähtee aamuisin omatoimisesti kouluun vanhempien ollessa töissä, muistuta lasta aamupalan tärkeydestä. Varaa jääkaappiin helppoja ja nopeita aamiaistarvikkeita, kuten myös iltapäivän välipala ainekset olisi hyvä olla helposti saatavilla lapsen kotiutuessa koulupäivän päätteeksi.

    KOULUMATKA

    Aamuisin, kun lapsi lähtee kouluun, kulkeeko hän matkat koulutaksilla, vanhempien kyydillä tai saattamana, tai onko lapsen tarkoitus kulkea koulumatkat yksin? Mikäli lapsi kulkee matkat yksin, harjoitelkaa tulevaa koulumatkaa yhdessä. Ekaluokkalaisille harvoin suositellaan koulumatkojen kulkua pyörällä, mutta koulusta varmasti tulee ohjeistukset millaiset suositukset teidän asuinkunnassa on.

    Lue myös: Eka -ja tokaluokkalaisen vanhempi, muista osittainen hoitoraha

    LÄKSYT

    Ekaluokalla läksyjä ei vielä paljoa tule, mutta miettikää mikä on teidän perheelle toimivin tapa niiden tekemiseen. Tekeekö lapsi läksyt heti koulun jälkeen tultuaan kotiin vai teettekö ne yhdessä vasta sitten kun vanhempien työpäivät ovat ohi. Riippuu myös paljon lapsesta, pystyykö hän keskittymään läksyjen tekoon omatoimisesti vai tarvitseeko hän tukea ja apua. Jos lapsi tekee läksyt omatoimisesti ollessaan yksin kotona, kannattaa illalla ennen nukkumaanmenoa vielä varmistaa, että läksyt on tehty. Näin vältytään turhilta unohduksilta, vaikka eipä nekään mitään haittaa.

    TUNNIT KOULUN JÄLKEEN

    Ekaluokkalaisen koulupäivät ovat lyhyitä ja monet kunnat tarjoavatkin iltapäiväkerhoja, joissa lapsi voi oleskella koulun jälkeen muutaman tunnin ennen kuin vanhemmat lopettavat työt. Mikäli teillä ei ole koulupäivien jälkeen mahdollisuutta iltapäiväkerhoon, niin sopikaa lapsen kanssa yhdessä säännöistä, mitä koulun jälkeen saa tehdä ja mitä ei. Pitääkö koulusta lähteä heti kotiin? Saako kaverille koulun jälkeen mennä? Saako kavereita tulla teidän kotiin?

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa