• You are currently viewing Taas kihomatotartunta päiväkodista
    Kuva: BBC Creative

    Taas kihomatotartunta päiväkodista

    Kihomatotartunta päiväkodista on yleistä, vaikkei sitä omalle kohdalle haluaisikaan. Tähän artikkeliin on koottu kaikki oleellinen tieto, joka sinun tarvitsee tietää kihomadoista ja niiden hoidosta.

    TULIAISIKSI KIHOMATOTARTUNTA PÄIVÄKODISTA

    Kihomadot eivät ole vaarallisia eikä johdu siitä, että esimerkiksi perheessä olisi jotenkin laiminlyöty siivousta. Infektio saadaan, kun pikkiriikkisen pieniä madonmunia, joita ei silmillä edes voi nähdä, niellään. Jo yksikin muna voi aloittaa infektion ja munat säilyvät ympäristössä useita päiviä tartuttavina. Madon yhdessä ihmisessä munimat munat voivat joutua toisen henkilön suuhun suoran käsikosketuksen kautta tai lelujen ja todennäköisesti myös vaatteiden ja vuodevaatteiden koskettelun välityksellä. Munan nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu kuutisen viikkoa. Muna kuoriutuu ohutsuolessa ja siitä tuleva toukka pesiytyy parin kehitysvaiheen jälkeen paksusuoleen, umpilisäkkeen ympäristöön, missä se lisääntyy.

    Lue myös: Uusi koronavirus aalto leviämässä

    • Vähäinen kihomatoinfektio ei aiheuta lainkaan oireita. Kun matoja on runsaasti, oireena on peräaukon kutina.
    • Kihomadot hoidetaan matolääkkeellä ja hoito uusitaan aina 2 viikon kuluttua. Koko perhe kannattaa hoitaa samanaikaisesti, jolloin myös mahdolliset oireettomat madon kantajat hoidetaan.
    • Yksi kihomato elää vain kuukauden, mutta sairastava tartuttaa itsensä herkästi yhä uudestaan (ns. autoinfektio), mikäli hän raapii kutisevaa peräaukon seutua, jolloin matojen munia voi joutua käsien ja suun kautta uudelleen suolistoon.
    • Kihomatojen toteamiseen riittää liikkuvien kihomatojen näkeminen oireilevalla lapsella.
    • Suomessa myydyistä lääkkeistä kihomatoon tehoavat itsehoitovalmisteena saatava pyrviini (Pyrvin®)
    • Jos toteat lapsellasi olevan kihomatoja, kannattaa siitä ilmoittaa hoitopaikkaan / kouluun, jotta mahdollinen käynnissä oleva epidemia tulee havaituksi ja hoidetuksi.
    • Vuodevaatteet, alusvaatteet, yöasut ja -lelut ja pyyhkeet suositellaan pestäväksi lääkehoitopäivää seuraavana päivänä, jotta niihin mahdollisesti kulkeutuneet munat saadaan poistettua.
    • Lapsen ei tarvitse olla poissa hoidosta.

    Lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa