• You are currently viewing Nuorelle puhkesi akne – milloin on syytä hakeutua lääkäriin?
    Kuva: Eliott Reyna

    Nuorelle puhkesi akne – milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

    Akne on yleisintä murrosiän loppupuolella, tytöillä noin 14–17 vuoden iässä ja pojilla vähän vanhempana. Akneen on usein perinnöllinen taipumus ja ulkoiset tekijät kuten hygienia, rasvaiset voiteet ja kuuma ympäristö voivat lisätä ja pahentaa akneoireita.

    AKNE – OIREET JA HOITO

    Aknessa talineritys lisääntyy ja talirauhasen tiehyt tukkeutuu, jolloin talirauhaset tulehtuvat, turpoavat ja päällä oleva iho punoittaa. Aknen vaikeimmissa muodoissa iholla näkyy edellä mainittujen lisäksi myös syviä ontelomaisia tulehdusmuutoksia. Lääkärin apuun kannattaa turvautua, jos itsehoitokeinot eivät riitä pitämään aknea lieväoireisena tai tauti aiheuttaa ulkonäköpaineita ja rajoittaa sosiaalisia suhteita. Tietyt akneoireet saattavat myös olla kivuliata ja oikeanlainen hoito myös estää arpien muodostumista.

    Lue myös: Nuoret voivat huonosti, miten voit auttaa lastasi

    Näin hoidat lieväoireista aknea itse:

    Aknen perushoitoon kuuluu ihon pesu kahdesti päivässä vedellä ja (neste)saippualla, ja ihon kosteutus kevyellä perusvoiteella. Lievään akneen voi riittää bentsoyyliperoksidia sisältävä geeli, jonka saa apteekista ilman reseptiä. Sitä käytetään yleensä 1–2 kertaa päivässä muutaman kuukauden jaksoina. Kannattaa ottaa huomioon, että peroksidi vaalentaa värillisiä tekstiilejä.

    Näin hoidat voimakkaampia oireita:

    Paikallisesti käytettävät atselaiinihappo-, adapaleeni-, tretinoiini-, klindamysiini- ja bentsoyyliperoksidivalmisteet sekä edellisten yhdistelmät auttavat usein riittävästi. Hoitoa voi tehostaa lääkärin määräämällä sisäisellä antibioottikuurilla, joka kestää noin 3–6 kuukautta. Sen aikana käytetään myös paikallista aknelääkitystä, ainakin bentsoyyliperoksidia. Sisäinen antibiootti parantaa aknen suurimmalta osalta potilaista, mutta tauti voi uusiutua antibioottikuurin lopettamisen jälkeen.

    Vaikeassa märkänäppyläisessä ja kystisessä aknessa käytetään isotretinoiinia, joka on tehokkain sisäinen aknelääke ja jota saa vain ihotautien erikoislääkärin määräyksellä. Kuuri kestää tavallisesti 5–6 kuukautta.

    Lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa