• You are currently viewing Unikoulu – tervetuloa hyvät yöunet
    Kuva David Veksler

    Unikoulu – tervetuloa hyvät yöunet

    Unikoulu saattaa tulla lapsiperheessä ajankohtaiseksi, kun yöt ovat jatkuvasti levottomia ja katkonaisia. Ennen unikoulun aloittamista on hyvä keskustella ammattilaisen kanssa ja poissulkea mahdolliset sairaudet, jotka voivat aiheuttaa levottomia yöunia. Vanhempien tulee myös sitoutua unikoulun pitämiseen 100 prosenttisesti. Jos jompikumpi suhtautuu unikouluun hällä väliä asenteella tai ei innostu asiasta yhtään, kannattaa asiasta keksustella ja unikouluun ryhtymistä harkita tarkasti.  Jos molemmat eivät ole täysillä mukana, saattaa yön pimeinä tunteina kun väsymys on läsnä, aiheutua vanhempien välille vain turhaa ärtymystä ja kiukkua ja pahimmassa tapauksessa lapsen uniongelmat hankaloituvat entisestään.

    UNIKOULU – LUE HANNAN TARINA

    Pidin pojalleni unikoulun tämän ollessa vähän vajaa 6kk.
    Taustaa: syntymästä asti oli huonosti nukkuva, heräili useasti tunnissa, sitten tunnin tai parin välein koko yön. Vatsavaivoja paljon. 3kkn jäljeen nukkui ekan unipätkän 4h ja sitten heräsi taas tunnin välein. Jossain vaiheessa unet parani ja heräsi vain pari kertaa, kunnes tuli joku taantuma ja alkoi taas heräämään tunnin välein. Lisäksi oli tullut uniassosiaatio pulloon, ei siis jatkanut unia ellei saanut edes tilkan maitoa pullosta. Heti kun sai pullon, nukahti uudelleen. Ei huolinut tuttia tms. Niinpä päätin pitää unikoulun.

    Päädyin Tassuttelu -nimiseen unikouluun jossa vauva siis rauhoitellaan “tassuttelemalla” eli taputtelemalla/silittelemällä. Tässä on eri vaiheita, joita pitkiin mennään eteenpäin tai taaksepäin sen mukaan miten vauva rauhoittuu, tavoitteena on että vauva on rauhoittunut ja hereillä kun poistut huoneesta, jotta oppii nukahtamaan itsenäisesti. Samalla siis jätetään yleensä yösyötöt pois, mikä oli myös yksi tavoitteeni.

    Ekana yönä pikkuinen heräsi kaikkiaan 7 kertaa ja ensimmäisellä kerralla meni n.20minuuttia ennenkuin vauva rauhoittui ja pääsin huoneesta pois. Joka kerta onneks rauhoittui nopeammin ja lopulta riitti että kävin vain tutin laittamassa suuhun. Seuraavana yönä heräsi enää 4 kertaa ja riitti tutin laitto. Joka yö heräämiset väheni ja rauhoittui nopeasti kunnes viikon päästä tuli yö että nukkui läpi yön heräämättä!

    Nykyään pikkuinen on 9kk ja unikoulun myötä on oppinut nukahtamaan itsenäisesti, eli jätän hänet hereillä sänkyyn ja nukahtaa itse yleensä 10 minuutissa. Nukkuu pääsääntöisesti läpi yön ilman heräämistä tai maksimissaan kerran pari havahtuu mutta jatkaa itse unia. Harvoin tarvitsee yöllä hänen huoneessaan käydä, ellei tee hampaita tai ole kipeä.

    Meillä siis unikoulu auttoi paljon ja saatiin hyvät, ehjät unet!

    – Hanna ja Noel 9kk –

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa