• 26% pojista ei ole saanut kannustusta urheiluharrastukseensa

  Joka viides nuori tai nuori aikuinen kertoo kokeneensa vähättelyä tai negatiivista kommentointia urheiluharrastuksessa, kertoo Planin tuore kyselytutkimus. Vieläkin useampi nuori kertoo, ettei ole saanut kannustusta urheiluharrastukseensa. Kannustuksen puutetta on kokenut pojista jopa 26% (tytöistä 24%.)

  harrastuksen tukeminen

  Näin tuet ja kannustat lasta harrastuksessaan

  Lapsen harrastuksen kannustaminen ja tukeminen on tärkeää. Se ei tarkoita kentän laidalle liimaantumista tai vanhempien aktiivi-rinkiin liittymistä, se tarkoittaa jotain ihan muuta.

  Anna lapsen valita harrastuksensa

  On tärkeää, että lapsen oma kiinnostus on isossa osassa harrastusta valittaessa. Liian usein vanhemmat valitsevat lapselleen harrastuksen omien mielenkiintojensa mukaisesti tai toteuttavat omia toteutumattomia unelmiaan lapsen kautta. Lapsella voi hyvinkin vanhemmistaan poikkeavat mielenkiinnonkohteet.

  Jotain raameja voi harrastukselle kutenkin asettaa, esimerkiksi taloudellisen tilanteen mukaan tai asunnon sijainnin mukaan. Mutta laajasti erilaisia vaihtoehtoja tulisi lapsella silti olla.

  Kokeilkaa yhdessä harrastuksia

  Ennen kun varsinaisia harrastuksia valitaan, niin voitte yhdessä kokeilla erilaisia harrastuksia. Moniin harrastuksiin pääsee myös muutamaksi kerraksi ilmaiseksi ensin kokeilemaan. Kokeilemalla lapselle selviää mikä häntä voisi harrastusmielesssä kiinnostaa.

  Jätä valmennus valmentajille

  Usein vanhempien tekee mieli valmentaa ja antaa neuvoja lapselle. Se ei kuitenkaan kannata, jos lapsella on harrastuksessaan oma valmentaja/ohjaaja. Vanhemman rooli on enemmänkin kannustaa ja kuunnella. Tietysti myös kuskata ja kustantaa. Tämä kannustajan rooli on todella tärkeä ja on hyvä vetää raja siihen.

  Kysy ja keskustele lapsen kanssa

  Tärkeää on kysyä miten harjoituksissa on mennyt. Keskustele miltä kisaaminen tuntuu ja onko lapsella treeneissä hyvä olla. Hyvä hetki tälle keskustelulle on esimerkiksi autossa treenien jälkeen. Vaikkakin lapsen olisi hyvä kulkea mahdollisuuksien mukaan itse harjoituksiin. Voitte käydä keskustelun vaihtoehtoisesti esimerkiksi iltapalapöydässä.

  Älä arvostele lasta

  Yritä tukea lasta kannustamisen kautta. Vaikka lapsen harrastus olisikin sinulle täysin vieras, eikä se kiinnostaisi sinua tippaakaan, niin yritä löytää aikaa lapsen harrastuksen tukemiselle ja kannustamiselle. Omien vanhempien tuki on lapselle tärkeää ja sen puute voi jättää lapselle ikuiset ikävät muistot.

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa