• Älä tarjoa näitä epäterveellisiä syötäviä jatkuvasti lapsille

    Satunnainen herkuttelu tai epäterveellisen ruuan syöminen ei haittaa ketään, ei edes lapsia. Päivittäin ei lapselle kuitenkaan kannata tarjota epäterveellisiä syötäviä ja juotavia.

    Valitsimme tähän artikkeliin sellaisia tarjottavia, mitä monessa perheessä arkena syödään aivan liian usein. Näiden käyttöä kannattaa harkita jatkossa tarkkaan!

    Mitä syötävää ja juotavaa ei kannata lapselle tarjota?

    Ranskalaiset ja sipsit

    Ranskalaiset ovat helppo ruoka arjen kiireessä. Ranskalaiset eivät kuitenkaan ole hyväksi, ne heikentävät aineenvaihdunnan terveyttä ja nostavat kolesteroliarvoja. Sipseissä on lisäksi vielä haitallisia kemikaaleja ja säilöntäaineita.

    Tutkimuksen mukaan runsaasti ranskalaisia ja muita paistettuja perunoita sisältävä ruokavalio voi ennakoida lyhempää elinikää. (American Journal of Clinical Nutrition -lehti)

    Mehut ja limut

    Paras janojuoma on vesi. Mehujen, limujen ja muiden sokeria sisältävien juomien jatkuva nauttiminen tuhoaa hampaita, nostattaa verensokeria ja niiden liiallinen juonti voi aiheuttaa nestevajetta.

    Ajatella, lasillinen kaupasta ostettua mehua voi sisältää jopa viisi teelusikallista sokeria.

    Vaalea leipä, pulla ja keksit

    Vaalean vehnäjauhosta tehdyn leivän puputtaminen voi aiheuttaa haittaa terveydelle, sillä siinä on paljon sokeria. Sen nauttiminen nostaa verensokeritasoa, mikä voi itseasiassa lisätä nälkää päivän aikana.

    Terveellisempi ja täyttävämpi vaihtoehto vaalealle viljaleivälle on syödä esimerkiksi kauraleipää.

    Pullat ja keksit on syytä myös jättää erityisiin juhlapäiviin.

    Karkit

    Karkeissa on paljon sokeria, mutta myös lisäaineita esimerkiksi väriaineita. Nämä voivat aiheuttaa vakavia vaikutuksia elimistöön. Liiallisten karkkimäärien syöminen voi aiheuttaa diabetesta ja häiriöitä aineenvaihdunnassa. Puhumattakaan hampaiden hyvinvoinnin heikentymisestä.

    Jogurtti ja jäätelö

    Moni tietääkin jäätelöön suuren sokeripitoisuuden, mutta jogurtti saattaa olla yllätys. Yhdessä pienessä jogurtissa voi olla lisättyä sokeria yli 10 grammaa. Se on hurja määrä sokeria!

    Makeutusaineella makeutetut jogurtit sisältävät vähemmän kaloreita, mutta makeutusaineet eivät ole myöskään terveellinen vaihtoehto paljon käytettynä. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla.

    Maailman terveysjärjestö WHO aikoo luokitella esimerkiksi makeutusaine aspartaamin ”mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi” aineeksi. (Yle)

    Jogurtti kannattaa syödä maustamattomana ja lisätä siihen vaikkapa tuoreita tai pakastettuja marjoja sekaan. Jäätelöä ei kannata syödä joka päivä.

    Jalostettu liha

    Jalostettua liha ovat esimerkiksi makkara, pekoni, savustettu liha, suolattu liha jne…

    Jalostettua lihaa pidetään epäterveellisenä. Jalostettu liha on yhdistetty tutkimuksissa sairauksiin, kuten syöpään ja sydänsairauksiin. Jalostettu liha sisältää monia haitallisia kemikaaleja, joita ei ole tuoreessa lihassa.

    Suosi siis tuoretta! Tai vielä parempaa, vähennä lihaa perheenne ruokavaliosta kokonaisuudessaan, sillä punaisen lihan runsas syöminen lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. (Harvardin Yliopisto)

    Lähteet: Askel terveyteen, Yle

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa