• You are currently viewing Esivaihdevuodet – näistä sen tunnistaa
    Kuva Ryan Moreno

    Esivaihdevuodet – näistä sen tunnistaa

    Esivaihdevuodet, toiselta nimeltä premenopaussi on siirtymävaihe varsinaisiin vaihdevuosiin. Tämän siirtymävaiheen sanotaan alkavan, kun kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi. Keskimäärin tämä tapahtuu 5–10 vuotta ennen varsinaisia vaihdevuosia. Esivaihdevuosi oireiden alkaminen on yksilöllistä ja joillain naisilla ne voivat alkaa jo heti siinä 40 ikävuoden jälkeen. Ne varsinaiset vaihdevuodet alkavat sitten keskimäärin 51 vuoden iässä, mutta tämäkin hyvin yksilöllistä. Hedelmällisyyden aleneminen alkaa jo ennen esivaihdevuosioireilua, jo noin 35 ikävuoden jälkeen.

    ESIVAIHDEVUODET – OIREET

    – epäsäännöllinen kuukautiskierto
    – kuumat aallot, hikoilu
    – unihäiriöt
    – PMS – oireet
    – emättimen limakalvojen kuivuus, kutina ja yhdyntäkivut
    – lisääntyneet emätintulehdukset
    – virtsatietulehdukset ja virtsankarkailu

    Lue myös: Intiimialueen kiusallinen vaiva

    Esivaihdevuosi oireista kärsivän kannattaa kiinnittää elintapoihin ja ruokavalioon huomiota. Tupakointi laskee estrogeenitasoja, ja tupakoijilla on enemmän vaihdevuosioireita, myös jo ennen kuukautisten loppumista. Myös runsas alkoholin käyttö lisää oireilua. Säännöllinen liikunta puolestaan voi vähentää esivaihdevuosien aikana ilmeneviä oireita ja riittävä uni on tässäkin elämänvaiheessa tärkeää.

    Jos esivaihdevuosiin liittyvät vaihdevuosioireet ovat arkielämää haittaavia, voidaan näihin käyttää vaihdevuosien hormonihoitoa. Hoito aloitetaan usein matalalla estrogeeniannoksella ja keltarauhashormonin käyttö suunnitellaan kuukautiskierron mukaisesti. Ota tarvittaessa yhteyttä oman asuinkuntasi tevreydenhuoltoon.

    Lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Kommentit

    1. Äiti 74

      Lääkäri sanoi, että kierukka lievittää vaihdevuosi oireita ja näin se varmaan on 🤷. Koska 50v kohta mittarissa ja mitään erityistä en ole huomannut. Välillä itkeä tihuutan kaikelle 😅. Joku vuosi sitten oli yö hikoilua, mutta sekin on helpottanut. Toivottavasti ei mitään tule 😅

    Vastaa