• You are currently viewing Lapsella ientulehdus – älä jätä hoitamatta
    Kuva: S &B Vonlanthen

    Lapsella ientulehdus – älä jätä hoitamatta

    Ientulehdus on suun sairaus, joka johtuu bakteeriplakin eli hammaskiven kerääntymisestä ienrajaan ja hammasväleihin. Ientulehduksessa hammasta ympäröivä ien tulehtuu. Lasten suunhoitoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä lapsilla esiintyy samoja iensairauksia kuin aikuisillakin.

    IENTULEHDUS JA SEN ENNALTAEHKÄISY

    Ientulehdusta voi parhaansa mukaan pyrkiä estämään pitämällä hampaiden pinnat puhtaana bakteeriplakista. Hampaat harjataan huolellisesti kaksi kertaa päivässä. Suositukset sanovat, että vanhemmat harjaisivat alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä ja sen jälkeenkin harjaustulos tulisi tarkistaa siihen asti, kunnes lapsen motoriikka on riittävä eli noin 8–12-vuotiaaksi. Yksi hyvä konsti antaa kouluikäisen lapsen harjoitella hampaidenharjausta on niin, että lapsi harjaa aamulla ja vanhempi harjaa illalla. Lapsen suunterveyden ylläpitämisessä hyvän suuhygienian lisäksi myös terveellisillä ruokailutottumuksilla on merkitystä.

    Lue myös: Lasten hampaiden hoito

    IENTULEHDUKSEN OIREET

    Ientulehduksen oireita ovat yleensä ikenen punoitus, arkuus ja kipu, veren vuotaminen ikenestä esimerkiksi hampaita harjatessa, paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys. Jos ikenet vuotavat harjatessa verta, tulee alue puhdistaa normaalia useammin ja huolellisemmin parin päivän ajan. Makeisten ja makeiden juomien käyttöä kannattaa välttää.

    IENTULEHDUKSEN HOITO

    Ientulehdus tulee hoitaa asianmukaisesti. Edennyt ientulehdus vaatii tilanteesta riippuen käynnin suuhygienistin tai hammaslääkärin luona. Mikäli epäilet lapsella olevan ientulehdus, ota yhteyttä oman kunnan hammashoitoon oikeanlaisen hoidon varmistamiseksi.

    Lähteet: hammaslääkäriliitto, puhti


    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa