• You are currently viewing jouluperinteet – tiesitkö nämä?
    Kuva: Rodion Kutsaiev

    jouluperinteet – tiesitkö nämä?

    Jouluperinteet ovat suurelle osaa meistä suomalaisista tärkeitä perinteitä, joiden toivotaan jatkuvan sukupolvelta toiselle. Varmasti teidänkin perheessä on jotain sellaisia perinteitä, jotka juontavat juurensa lapsuudestasi. Tai sitten kentie olette perheen kanssa luomassa juuri teidän näköisiä perinteitä.

    TIEDÄTKÖ MISTÄ NÄMÄ JOULUPERINTEET JUONTAVAT JUURENSA

    Suursiivous – nykyään puhutaan siitä, että siivoa kaapit vain, jos aiot viettää joulusi siellä kaapissa. Ennen vanhaan isommat kodin siivoukset ajoittuivat jouluun ja juhannuksen tienoille. Puulattiat kuurattiin hiekalla valkoisiksi ennen kuin niille levitettiin puhtaat oljet, jotka lämmittivät lattialla nukkuvia asukkaita. Vuoteet oli varattu rakkaiden vainajien haamuille, haltijoille ja tontuille.

    Joulusauna – ennen vanhaan joulusauna piti lämmittää ajoissa, sillä kaikkien piti ehtiä saunaan valoisaan aikaan. Saunassa piti myös istua hiljaa, jotta hyttyset pysyisivät poissa seuraavana kesänä.  Lue lisää uskomuksista ja säännöistä, joita joulusaunassa piti noudattaa:
    Joulusauna – perinteet ja uskomukset

    Joulukuusi – Joulukuusiperinne on lähtöisin Saksasta, missä ensimmäiset tiedot joulukuusista ovat jo 1500-luvulta. Suomeen kuusi vakiintui kotien joulukoristeeksi 1800-luvun lopulla.

    Riisipuuro – Riisipuuro kuuluu osaksi suomalaisen joulun ruokaperinteitä. Ennen vanhaan kaikilla ei ollut varaa riisipuuroon, eikä varsinkaan keittää sitä maitoon, joten jos pöydästä löytyi valkeaa riisipuuroa, oli se merkki perheen hyvästä toimeentulosta. Syötkö sinä riisipuuron kaneli-sokerilla tai kenties luumukiisselillä?

    Hauska fakta: Suomen Posti on julkaissut joulupostimerkkejä vuodesta 1973. Vieläkö sinä lähetät perinteisiä joulukortteja?

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa