• You are currently viewing Joulusauna – perinteet ja uskomukset
    Photo by Jamo Images

    Joulusauna – perinteet ja uskomukset

    Jokaisella perheellä on omat perinteensä mikä tulee joulusaunaan. Osa ihmisistä ei sauno lainkaan, jotkut käyvät saunassa heti aamusta, toiset aattoiltana ja osa suomalaisista saunovat vasta joulupäivänä. Ennen vanhaan joulusauna piti lämmittää ajoissa, sillä kaikkien piti ehtiä saunaan valoisaan aikaan. Saunassa piti myös istua hiljaa, jotta hyttyset pysyisivät poissa seuraavana kesänä. Kokeilemisen arvoinen juttu?

    JOULUSAUNA – SÄÄNNÖT, JOITA ENNEN VANHAAN NOUDATETTIN

    Joulusauna oli aikoinaan joulun tärkein perinne ja siihen liittyi mitä ihmeellisimpiä uskomuksia. Lue alta viisi tapaa tapaa, joita noudattamalla tehtiin ennen vanhaan ja voit tehdä edelleen joulusaunasta mieleenpainuvan.

    1. Saunassa pitää olla hiljaa, jotta hyttyset pysyvät seuraavana kesänä loitolla ja jos saunassa liikaa metelöi, saattaa saunatonttu suuttua.
    2. Saunassa puhdistauduttiin aattoillan juhlallisuuksia varten, joten saunan lämmitys aloitettiin jo hyvissä ajoin aamusta tai edellisenä iltana, jotta kaikki saunojat ehtivät saunoa valoisaan aikaan.
    3. Ennen vanhaan oli myös tapana heittää saunan kiukaalle olutta. Uskottiin, että tapa auttaa tuomaan seuraavana vuonna hyvän sadon.
    4. Ennen myös uskottiin ja puhuttiin, että saunassa asuu tonttu. Jos saunassa kuultiin outoja ääniä, sanottiin, että se on saunatonttu.
    5. Kun jokainen saunoja oli ehtinyt saunoa, heitettiin lopuksi vielä löylyt vainajille, haltialle tai saunatontulle.

    Saunomisella sanotaan olevan myös useita hyötyjä terveyteen.

    • Auttaa vähentämään stressiä ja jännitystä
    • Parantaa verenkiertoa nostamalla kehon lämpötilaa ja sykettä
    • Vähentää nivelten särkyä ja kipua
    • Avaa ihohuokosia ja auttaa kehoa poistamaan haitallisia kuona-aineita

    Lue myös: Aito vai muovinen – kumman kuusen sinä valitset?

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa