• You are currently viewing 5 vinkkiä äidille isättömän pojan kasvattamiseen

  5 vinkkiä äidille isättömän pojan kasvattamiseen

  Ville Ranta (ei se pilapiirtäjä) kasvoi lapsuutensa ilman isää. Rannan perheeseen kuului hänen lisäkseen kaksi naista; äiti ja sisko, isä kuoli Rannan ollessa 4 vuotias. Nyt Ranta haluaa auttaa äitejä, jotka kasvattavat poikaa jolla ei ole isää. Näin syntyi Isätön Isä sivusto.

  -Kun olimme suunnittelemassa perheen perustamista oman kumppanini kanssa, niin minulle heräsi ajatus siitä kuinka vähän puhutaan isättömyydestä pojan näkökulmasta, Ranta muistelee.

  Ranta huomasi, että erilaisissa kirjoituksissa keskityttiin aina äitiin, pojan näkökulma jäi kokonaan uupumaan. -Pojan näkökulmasta olisi mielestäni tärkeä puhua ja se auttaisi myös äitejä heidän tärkeässä kasvatustyössään, hän summaa.

  Ranta kasvoi oman lapsuutensa ilman miehenmallia. Läheiset miehet asuivat kaukana ja isäpuolen muuttaminen samaan talouteen vasta Rannan teini-iän kynnyksellä oli liian myöhään. Ranta olisi kaivannut miehenmallia elämäänsä jo aikaisemmin.

  Ranta muistaa omasta lapsuudestaan erityisesti ulkopuolisuuden tunteen silloin kun ystävien isät olivat opettaneet pojilleen kiinnostavia juttuja, kuten rakentamista tai mopojen rassailua. Rannalla ei ollut näihin mitään kosketuspintaa, vaikka kiinnostusta olisi saattanut ollakin.

  Ranta alleviivaa, että hänen lapsuutensa oli hyvä ja äidin kasvatustyö oli oikein onnistunutta, silti miehenmallin puuttuminen on asia josta hän haluaa nyt avoimesti puhua. Aihe on tärkeä.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Ville Ranta (@villeranta13)

  Huomioi nämä asiat jos kasvatat poikaa jolla ei ole isää

  Pyysimme Rannalta muutamia tärkeitä neuvoja äideille jotka kasvattavat poikia joilla ei ole isää. Rannan kokemusten perusteella saimme kokoon viisi tärkeää kohtaa, jotka on tärkeä ottaa huomioon.

  1. Jokainen poika on erilainen, kuuntele poikaasi

  Äidin on hyvä ymmärtää, että poika näkee maailman erilailla kuin äiti. Tutustu poikaasi ja hänen mielenkiinnonkohteisiinsa, kuuntele ja ymmärrä. Anna pojalle tilaa olla omanlaisensa. Anna pojan löytää itsensä rauhassa, älä tuputa omaa ajatustasi siitä mitä pojan pitäisi olla.

  2. Etsi pojalle turvallinen ja esimerkillinen miehenmalli

  Äidit voivat kasvattaa tähän yhteiskuntaan hyviä miehiä, eikä hyväksi mieheksi kasvaminen vaadi isää. Mutta kun poika alkaa etsimään omaa paikkaansa maailmassa (noin 10v eteenpäin) hän reflektoi itseään silloin kaltaisiinsa. Äitiin poika ei voi itseään reflektoida, vaan hän haluaa löytää jotain sellaista mikä hänestä tulee isona. Poika reflektoi itseään mieheen ja hän tarvitsee siihen turvallisen miehenmallin. Miehenmalliksi sopii hyvin esimerkiksi isovanhempi, ystävä tai vaikka naapuri. Kunhan miehenmalli on turvallinen.

  3. Anna pojalle mahdollisuus tutustua häntä kiinnostaviin asioihin

  Kun poika näkee ympärillään ystäviä joilla on isät ja huomaa ystävien yhteiset mielenkiinnonkohteet isiensä kanssa, se voi nostaa pintaan kateutta ja ulkopuolisuuden tunnetta. Äidin on hyvä tarjota pojalleen mahdollisuus kokeilla niitä asioita mitä monissa perheissä isän kanssa kokeillaan. Jos äiti ei itse osaa tai ei ole kiinnostunut teemoista joista poika kiinnostuu, niin apuja voi pyytää kavereiden isiltä, harrastuskerhoista tai sukulaisilta.

  4. Älä ole itsellesi liian ankara

  Isättömyydestä ei tule tehdä numeroa. Isättömyys ei ole suoraan syynä esimerkiksi pojan huonolle käytökselle. Äidit kyllä onnistuvat kasvattamaan pojasta pärjäävän ja yhteiskuntakelpoisen miehen. Äitinä pystyt antamaan todella loistavan kasvatuksen pojallesi ilman pojan isää, kunhan ymmärrät, että pojalle tulee vaihe kun hän etsii itseään tulevana miehenä. Sille vaiheelle tulee antaa tilaa.

  5. Ole tarkkana millaisen kuvan luot miehistä

  Vaikka sinulla olisi millainen historia miesten kanssa, ei sitä taakkaa tule kaataa poikasi niskaan. Poika heijastaa itseään miehiin ja jotta poika voi kasvaa eheäksi on hänen myös koettava, että mies voi olla hyvä ja turvallinen. Anna pojalle aihetta olla ylpeä tulevasta miehuudestaan, anna kiitosta siitä, että hän on kiinnostunut niistä asioista mistä on ja tue poikaasi hänen omalla polullaan.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Ville Ranta (@villeranta13)

  Voit seurata Ville Rantaa IG tileillä @isatonisa ja @villeranta13

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa