• You are currently viewing Suojaa lapsi pakkaselta oikein

    Suojaa lapsi pakkaselta oikein

    Suomessa paukutellaan kauttaaltaan -20 asteen pakkasia. Poikien Äidit yhteisön äidit kertoivat pakkasta olevan tänään Pyhäjärvellä jopa rapsakat -36. (2.1.2024) Nyt on siis syytä suojata lapsi pakkaselta oikein.

    Suomalaiset ovat tottuneita pakkaspukeutujia, mutta näin kovat pakkaset aiheuttavat jo hieman päänvaivaa, erityisesti jos ulos on mentävä lasten kanssa.

    Miten suojata lasta kovalta pakkaselta?

    Pysyttele sisällä

    Jos on todella kova pakkanen, ei ulos ole järkevää lähteä turhaan pitkiksi ajoiksi. Erityisesti vaunuissa istuvat/makaavat lapset voi olla todella vaikeaa pitää lämpimänä. Ulkona vauvan nukuttamista ei suositella alle -10 asteen kylmyydessä.

    Kerrospukeutuminen

    Osaatko kerrospukeutua? Hyvä kerrospukeutuminen ei ole vaikeaa, tärkeintä on valita toimivat materiaalit oikeisiin kerroksiin. Aluskerros, välikerros ja kuorikerros yhdessä parantavat pakkasessa selviämistä.

    Merinovilla toimii

    Jos kaapistanne ei vielä löydy merinovillaa, niin kannattaa päivittää vaatekaappia pikaisesti. Merinovilla pitää lämpimänä säällä kuin säällä. Voit ostaa merinovillaisen aluspuvun tai pipot ja hanskat. Ole kuitenkin tarkkana, että ostat 100% merinovillaa, sillä kuluttajalle myydään merinovillana tuotteita joissa on vain vähän merinovillaa.

    Älä unohda kaulaa ja päätä

    Joskus lapsi on puettu moitteettomasti pakkaselle, mutta päässä heiluu ohut kangashattu tai kaula on täysin paljaana. Suurin osa kehomme kosteudesta poistuu pään kautta, joten päähine on hyvin tärkeä osa lämmintä pukeutumista. Napakka kaulaliina estää kylmän pääsemästä kauluksen kautta takin sisään.

     Vältä kastumista

    Tärkeää on huolehtia, ettei lapsi pääse kastumaan. Kuorikerroksen on hyvä olla kosteutta kestävää. Kun piipahdatte sisätiloihin (esim kauppaan) niin riisu lapselta vaatteita, jotta hän ei hikoile itseään alimpaan vaatekerrokseen. Hikisellä iholla on todella epämiellyttävä palata myöhemmin taas pakkaseen.

    Muista suojata iho

    Ihon paleltumisvaara lisääntyy alle -15 asteen pakkasessa. Tuuli voi lisätä paleltumisvaaraa, sillä kevyempikin pakkanen tuntuu kovemmalta tuulessa. Mitä voimakkaampi pakkasen ja tuulen yhteisvaikutus on, sitä nopeammin paleltuma syntyy. Kasvot on parasta suojata esimerkiksi huivilla tai kommandopipolla. Vanhanaikaisia pakkasvoiteita ei enää suositella.

    Huolehtikaa nesteytyksestä

    Pakkasella ei tee välttämättä mieli juoda, mutta se kannattaa. Nestevaje lisää paleltumavaaraa selvästi. Muistakaa siis juoda hyvin ennen ulkoilua tai napatkaa mukaan termarissa lämmintä juomaa.

     

     

    Vastaa