• You are currently viewing Miksi oman talouden suunnittelu kannattaa?
    Kuva : Mediamodifier

    Miksi oman talouden suunnittelu kannattaa?

    Oman talouden suunnittelu eli budjetointi on varmasti monella yksi alkuvuoden isoimmista puheenaiheista. Voiko jostain vielä säästää? Miten saada oma talous tasapainoon joulun jälkeen. Aina rahat vähissä. Kallistuneet asuinkustannukset ja ruokakulut. Kuulostaako tutulta?

    NÄILLÄ VINKEILLÄ OTAT OMAN TALOUDEN SUUNNITTELUN HALTUUN KUIN AMMATTILAINEN

    Budjetointiin ja taloudenhallintaan löytyy netistä useita valmiita pohjia ja excel-taulukoita, mutta tämän voi myös toteuttaa perinteisemmällä kynä ja paperi tekniikalla.

    Aloita kartoittamalla tämän hetkinen tilanteesi. Jos sinulla on säännölliset tulot, saat selville tarkan summan, mutta jos tulosi vaihtelevat kuukaudesta toiseen, arvioi tulosi mielummin hivenen alakanttiin kuin yläkanttiin. Merkitse kuuukausittaiset tulot paperille. Tämän jälkeen ryhdy kartoittamaan menojasi.

    Joka kuukausi toistuvat menot. Näihin kuuluvat esimerkiksi asuntolaina tai kodin vuokra, sähkölasku, puhelinlasku ja vesi. Tässä kohtaa kannattaa myös tarkistaa tililtä lähtevät toistuvat maksut eli esimerkiksi suoratoistopalvelut ja muut sovellukset, joista maksat säännöllisesti. Voisiko jonkun näistä esimerkiksi katkaista vai onko kaikki tarpeellisia? Myös pidemmän laskutusvälin menot kannattaa ottaa huomioon. Näitä voi olla esimerkiksi vakuutukset. Jos maksat esimerkiksi vakuutuksia kerran kolmessa kuukaudessa, laske mitä summa on kuukautta kohden ja lisää kyseinen summa kuukausimenoihin.

    Ruokakulut. Jos sinulla on puhelimessasi sovellus ja käytät yhtä ruokakauppaa keskittääksesi ostoksesi, näet sovelluksesta helposti kuukausittaiset, ruokakauppaan menneet summat.

    Mieti myös mitä muita menoja sinulla on? Harrastusmaksut, auton käyttö, bussilippu…

    Mikäli kuukauden tulot ovat suuremmat kuin menot, voit siirtää itselle mieluisan summan säästöön, joko pahan päivän varalle tai esimerkiksi perheen kesälomareissua varten. Jos taas puolestaan menot ovat suuremmat kuin tulot, pysähdy miettimään mistä voisit nipistää?  Laskut kannattaa aina maksaa ajallaan ja pidemmän päälle lainarahalla eläminen tulee kalliiksi. Siksi on parempi karsia menoistaan, kuin yrittää paikata talouttaan pikavipeillä.

    Lue myös: Vuoden 2024 arkipyhät

    – Poikien äidit toimitus –

     

    Vastaa