• You are currently viewing Kiinnostaako avantouinti – kaikki mitä sinun tulee ottaa huomioon
  Kuva Joakim Honkasalo

  Kiinnostaako avantouinti – kaikki mitä sinun tulee ottaa huomioon

  Avantouinti on meidän suomalaisten keskuudessa yksi niistä harrastuksista, joita ulkomaalaiset lähinnä kauhistelevat. Sillä on kuitenkin merkittäviä terveyshyötyjä.

  AVANTOUINTI – TERVEYSHYÖDYT JA MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON

  Kylmä vesi tuottaa mielihyvää, kun aivolisäkkeestä vapautuu betaendorfiinia. Se parantaa unensaantia, kun verisuonista vapautuu serotoniinia. Vastustuskyky paranee, kun immuunitoiminta aktivoituu. Kylmä vesi saa myös elimistön polttamaan tehokkaamin rasvoja. Se myös parantaa stressinsietoa ja tehostaa lihasten palautumista. Lievittää reuman ja astman oireita, kun aivolisäkkeestä vapautuu ACTH-hormonia. Helpottaa lihasten ja nivelten tulehduksia lisäämällä paikallisverenkiertoa. Avannossa pulahdus vilkastuttaa myös aineenvaihduntaa, vahvistaa verenkiertoa ja laskee perusverenpainetta, jos käy säännöllisesti kylmässä vedessä yli kolmen kuukauden ajan.

  NÄIN PÄÄSET ALKUUN: 

  Mikäli sinulla on perussairauksia, keskustele ennen aloitusta lääkärin kanssa!!!

  Kävele uintipaikalle varovasti, jotta välttäisit liukastumisen.
  Älä mene avantoon yksin.
  Kylmään veteen kannattaa totuttautua rauhallisesti. Laskeudu siis veteen hitaasti.
  Laskeutuessasi veteen, hengitä suun kautta rauhallisesti ja pitkään ulos.
  Älä ikinä kastele päätäsi.
  Ei tarvitse pelästyä, mikäli sykkeesi kiihtyy, sormiasi pistelee, tunnet huimausta tai punaisia laikkuja ilmestyy ihollesi. Nämä reaktiot ja tuntemukset ovat normaaleja ja poistuvat kun, nouset ylös vedestä.
  Nouse ylös rauhallisesti.
  Kun olet noussut vedestä, kietaisi ympärillesi pyyhe, kylpytakki tai jokin muu vaate. Pyyhe tai vaate estää veden haihtumista iholtasi ja suojaa sinua myös tuulelta.
  Mene pukuhuoneeseen tai muuhun lämpimään tilaan ja pue lämpimästi päälle. Myös lämmin suihku ja sauna auttavat kehoasi lämpenemään.  Anna ihon ja lihasten lämmetä ja verenkierron elpyä vähitellen.
  Muista nesteytys, sillä avantouinti lisää virtsaneritystä ja nesteen poistumista hengityksen ja hikoilun kautta.

  Avantouinti ei tarvitse suurta määrää varusteita. Julkisilla paikoilla uikkarit ja lisäksi päähine, jalkineet ja hanskat riittävät.

  Lue myös: Hyödynnä kovaa pakkasta – 8 loistavaa ideaa

  Lähde: suomenlatu

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa