• You are currently viewing Lasten yleisimmät ruoka-aineallergiat
    Kuva Kelly Sikkema

    Lasten yleisimmät ruoka-aineallergiat

    Lasten ruoka-aineallergiat paranevat useimmissa tapauksissa kouluikään mennessä. Läheskään kaikki lapset eivät allergiaa edes koe, ruoka-allergiaa esiintyy nimittäin vain noin 5–8 prosentilla suomalaisista lapsista. Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle – useimmiten proteiinille eli valkuaisaineelle – lapsi herkistyy.

    LASTEN YLEISIMMÄT RUOKA-AINEALLERGIAT

    Ne yleisimmät allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet ovat maito, kananmuna, gluteenipitoiset viljat kuten vehnä, ohra, ruis tai pähkinät ja kala.

    Imeväisillä yleisin oire näissä allergoissa on ihon punoitus ja / tai  nokkosihottuma. Se ilmenee useimmiten 15 minuutin kuluessa ruoan nauttimisesta. Atooppisen ihottuman paheneminen voi myös olla oireena useimmiten yhdistettynä yllä kuvattuun nopeasti ilmenevään nokkosrokkoon ja ihon punoitukseen. Lapsen lievää atooppista ihottumaa hoidetaan rasvaamalla perusvoiteella ja jaksoittain miedoilla kortisonivoiteilla. Vaikeassa ja keskivaikeassa imeväisen atooppisessa ihottumassa ruoka-allergian mahdollisuus ihottuman pahenatajana selvitetään. Isommilla lapsilla atooppinen ihottuma on harvoin ruoka-allergian oire. On erityisen tärkeää hoitaa ihottuma hyvin, koska se helpottaa selvittelyä.

    Lue myös: Alle 30 minuutissa valmistuvat arkiruoat

    Suolioireet ovat myös mahdollisia, joskaan eivät yleisiä ruoka-allergian oireita. Oksentelua, ripulia ja huonovointisuutta voi ilmaantua ja Suolioireet lapsilla voivat myös liittyä keliakiaan ja laktoosin alentuneeseen sietokykyyn sekä tulehdustauteihin suolistossa.

    Ruoka-allergiaoissa on tyypillistä, että oireet toistuvat ruokaa uudelleen annettaessa. Mikäli lapsi saa toistuvasti selkeitä ja nopeasti ilmeneviä oireita, on niiden alkuperä hyvä selvittää. Ruoka-allergia diagnosoidaan altistuskokein. Otathan herkästi yhteyttä neuvolaan tai kouluterveydenhoitajaan jos epäilet lapsella allergiaa.

    lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa