• You are currently viewing Painajaiset piinaavat lasta -mikä syynä ja mitä tehdä?

  Painajaiset piinaavat lasta -mikä syynä ja mitä tehdä?

  Lapsen lisääntyneet painajaiset voivat kertoa lapsen uusista taidoista, tiedottaa Terveystalo. Myös tunne-elämän tapahtumat heijastuvat uniin. Mutta mitä tehdä jos painajaiset piinaavat lasta?

  Painajaisia nähdään eniten aamuyöstä

  Painajaiset esiintyvät yleensä aamuyöllä, ja niitä nähdään REM-unen aikana. Silloin tahdosta riippumaton hermosto on aktiivisessa tilassa, eli nukkuva saattaa liikehtiä.

  Lapsen lisääntyneet painajaiset saattavat johtua siitä, että lapsi oppii uutta ja uudet opitut asiat välittyvät REM-unen kautta pitkäaikaiseen muistiin. Esimerkiksi kävelemään oppiminen tai puhumaan oppiminen.

  Lapsi voi nähdä painajaisia myös tunne-elämässä tapahtuvien myrskyjen vuoksi. Mikäli perheessä on meneillään jotain isoa, kuten riitelyä tai ahdistusta, voi se heijastua lapsen yöuniin. Päiväkodin tai muun hoitopaikan ilmapiiri ja tapahtumat kannattaa myös huomioida.

  Toistuviin painajaisiin on syytä puuttua

  Satunnaiset painajaiset ovat normaali asia ja kuuluvat elämään, mutta jos lapsi näkee painajaisia jatkuvasti on asiaan syytä puuttua. Jos painajaisia nähdään enemmän kuin kolme kertaa viikossa, on se jo liikaa.

  Ensin selvitetään lapsen kanssa juttelemalla, että mistä painajaiset voisi johtua. Mitä isompi lapsi, sen enemmän keskustelusta on hyötyä.

  Painajaista näkevää lasta ei tarvitse herättää, lasta voi kuitenkin hieman lohduttaa. Jos lapsi herää kuitenkin itse, voi lasta rauhoitella ja lohduttaa vähän enemmän. Lapselle kannattaa kertoa, että painajaiset ovat vain unta, lasta ei saa torua painajaisista, tai estää häntä tulemasta aikuisen luokse.

  Yöllä painajaisesta ei kannata sen kummemmin keskustella, keskustelut kannattaa käydä vasta päivällä. .

  Mikä ero kauhukohtauksilla ja painajaisilla?

  Kauhukohtaus tapahtuu kun syvästä unesta siirrytään kevyeen uneen, painajaiset puolestaan tulevat REM-unen aikana. Painajaisessa lapsi on täysin unessa, kauhukohtauksessa osa hänen aivoistaan nukkuu, osa on hereillä.

  Nämä on melko helppo erottaa siitä, että lapseen ei saa kauhukohtauksen aikana kontaktia. Lapsi ei itse muista kauhukohtausta aamulla, painajaisen hän voi muistaa.

  Mikä vähentää painajaisia?

  Liikkuminen on lapselle tärkeää ja siitä on myös hyötyä unen kannalta. Urheilu parantaa lapsen unen laatua ja edistää syvää unta. Liikkuminen kannattaa ajoittaa aamupäivään tai päivään, liian myöhään harjoitettu liikunta voi taas häiritä unta.

  Ilta kannattaa rauhoittaa liian jännittävältä elokuvalta tai tv-ohjelmalta, sekä kännykän selaamiselta.

  Turvallinen ympäristö vähentää lapsen painajaisia, jos lapsi käy nukkumaan vieraassa paikassa, kannattaa hänellä olla mukana jotain tuttua ja turvallista.

  Lähde: Terveystalo

  -Poikien äidit toimitus-

  Vastaa