• You are currently viewing Opeta lapsi selviämään tulipalosta -3 kohtaa

    Opeta lapsi selviämään tulipalosta -3 kohtaa

    Kun lapset kasvavat tulee tilanteita, että he ovat joskus yksin kotona. Ensin lyhyitä hetkiä, myöhemmin pidempiäkin aikoja. Harva kuitenkaan opettaa lapselleen toimintatavat tulipalon sattuessa. Tehtäväsi vanhempana on opettaa lapsi toimimaan tulipalossa oikein, se kannattaa, sillä se voi auttaa lasta selviämään pois palavasta talosta.

    Lue myös: Vinkit turvalliseen arkeen

    Ota huomioon nämä asiat

    1. Palovaroitin

    Muista pitää huolta siitä, että talossanne on oikea määrä toimivia palovaroittimia. Palohälyttimet asennetaan kattoon, korkeimpaan kohtaan huonetta, vähintään puolen metrin päähän seinästä ja esteistä.

    Palovaroittimien määrään vaikuttaa asunnon koon lisäksi myös vaarapaikat palon syttymiselle, sekä tilat missä nukutaan ja turvaan johtava reitti. Näissä kaikissa tulee olla palovaroitin.

    Palovaroittimia ei kannata sijoittaa keittiöön, saunaan, pesuhuoneeseen eikä lähelle tulisijaa, ruuanlaiton savu tai kuuma vesihöyry voivat saada aikaan turhan hälytyksen.

    2. Huomioikaa asunnon turvallisuus ja lapsen oma valppaus

    Kun lapsi jää ilman aikuisia kotiin on tärkeää opettaa lapsi olemaan tietoinen ympäristöstään. Kuulokkeet korvilla huoneessa istuminen voi estää kuulemasta palovaroittimet ajoissa. Kuulovammaisille on olemassa erilaisia hälytinjärjestelmiä joita voi hyödyntää myös muissakin lapsiperheissä. niissä palovaroittimen lauetessa hälytys näkyy myös valomerkkinä.

    Pesukoneet ja muut laitteet tulee olla pois päältä kun lapsi jää yksin kotiin. Koneiden kunnosta tulee pitää niin ikään huolta, esimerkiksi pyykinpesukoneiden tulipalot johtuvat usein koneiden huonosta huollosta.

    Lasten ollessa yksin on hyvä minimoida kaikki palon mahdollisuudet, ota leivänpaahtimen pistoke pois seinästä, käännä vesihanat kiinni ja tarkista, että koneet eivät ole päällä.

    Lue myös: Hätänumeroon soittaminen -näin harjoittelet lapsen kanssa

    3. Harjoitelkaa palotilanteita varten

    Opetelkaa toimimaan tulipalossa oikein. Voitte pelata tai leikkiä erilaisia pelejä joiden avulla lapset oppivat toimimaan palotilanteessa. Esimerkiksi Suomen pelastusalan keskusjärjestö on listannut hyviä pelejä ja leikkejä lapsille. On myös hyvä tehdä perheelle oma pelastussuunnitelma.

    Oikeat toimintatavat palossa ovat hyvin selkeät. Varoita muita, mene ulos ja soita apua. Lapselle pitää painottaa, että piiloon ei saa mennä ja eläimiä tai tavaroita ei tule etsiä pitkin asuntoa. Jos puhelin ei ole mukana, niin apua voi mennä soittamaan naapuriin.

    Lähteet: Suomen pelastusalan keskusjärjestö

    -Poikien Äidit toimitus-

     

    Vastaa