• You are currently viewing Näin Hepatiitti E -virus voi oireilla
    Kuva: Lucas K

    Näin Hepatiitti E -virus voi oireilla

    Hepatiitti E -viruksen aiheuttamat tartunnat ovat kasvussa. Ruokavirasto selvittää tartuntojen lähdettä.

    HEPATIITTI E -VIRUKSEN (HEV) OIREET

    Infektio saadaan virusta kantavan ihmisen ulosteiden saastuttamasta vedestä tai ruoasta. Useimmiten virusta esiintyy laajalti lämpimissä huonon hygienian maissa, Etelä- ja Keski-Aasiassa, Kiinassa ja trooppisessa Afrikassa. Kuitenkin nyt alkuvuoden aikana tartuntoja on todettu Suomessa poikkeuksellisen runsaasti.

    Ihmisillä esiintyviä varsinaisia hepatiittiviruksia on viisi, ja ne on nimetty aakkosin niiden löytymisjärjestyksessä. A- ja E-virukset tarttuvat suun kautta, kun taas B-, C-, ja D-virukset veren välityksellä. A- ja E-hepatiitit paranevat itsestään eikä virus jää krooniseksi elimistöön.

    Lue myös: Mikä ihmeen syyhy?

    Taudin itämisaika on pitkä, kahdesta viikosta jopa kymmeneen viikkoon. Kuten kaikkien virusten kohdalla, myös Hepatiitti E -tartunnoista vain osa johtaa sairastumiseen. Eri hepatiittivirusten aiheuttamat infektiot ovat oireiltaan hyvin samankaltaisia, eikä aiheuttajavirusta voi päätellä oireista.  Esioireina voi olla muutama päivä lämpöilyä, epämääräisiä vatsavaivoja, väsymystä, ruokahaluttomuutta ja pahoinvoinnin tunnetta.  Hepatiitti E -infektioon ei ole olemassa lääkitystä ja useimmiten nfektiot paranevatkin itsestään, mutta saattavat vaatia myös sairaalahoitoa esimerkiksi raskaana olevilla.

    lähde: terveyskirjasto

    – Poikien äidit toimitus –

    Vastaa