• You are currently viewing Itkeminen on terveellistä, mutta se voi olla myös manipulointikeino

    Itkeminen on terveellistä, mutta se voi olla myös manipulointikeino

    Itkeminen on mielenkiintoinen ilmiö ja se on kiehtonut tutkijoita kautta aikain. ihminen on tiettävästi ainoa eläin jonka kyynelehtimisen voi laukaista pelkkä tunne.

    Kuten meistä moni tietää, niin toiset ihmiset itkevät enemmän ja toiset vähemmän.

    Pojat ja tytöt itkevät tutkimusten mukaan yhtä paljon aina 12 vuoden ikään asti. Kun taas 14-18 vuoden iässä tytöt itkevät enemmän kuin pojat. (Tutkija: Dr. William Frey) Aikuisissa naiset itkevät keskimäärin noin 3-5 kertaa kuussa ja miehet keskimäärin 1-3 kertaa kuussa. (Journal of Research in Personality, 2011) Syytä erolle ei tarkkaan tiedetä.

    Onko itku aina hyvästä? Voiko itkua käyttää myös vääriin tarkoituksiin? -Me selvitimme.

    Lue myös: Maailma missä pojatkin itkee

    Itkemisen terveysvaikutukset

    Itkemisellä on hyvät fyysiset terveysvaikutukset. Kyyneleet sisältävät vasta-aineita, jotka auttavat poistamaan haitallisia ärsykkeitä silmistä, esimerkiksi savua, kaasua tai pölyä.

    Kyyneleet myös kostuttavat silmiä niiden ollessa kuivat.

    Itkeminen poistaa tutkitusti kehosta myrkkyjä. Kyynelnesteen sisältämillä entsyymeillä on antibioottisia vaikutuksia ja ne tappavat tehokkaasti bakteereja.

    Jos pidättää itkua usein on suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin tai kärsiä korkeasta verenpaineesta. Tutkimusten mukaan itkeminen alentaa verenpainetta.

    Itkeminen ei välttämättä tue henkistä hyvää oloa

    Kyselytutkimuksien mukaan itkeminen tekee ihmisille hyvää, mutta kun itkua tutkitaan niin tulos näyttää toista.

    Hyvinvoinnin eroja ei löydetä ihmisten välillä jotka itkeskelevät paljon tai eivät itke juuri ollenkaan.

    Miksi sitten sanotaan, että itkeminen tekee hyvää? Voi olla, että on sosiaalisesti hyväksyttävämpää sanoa, että kyllä itkeminen hyvää tekee. (Yle)

    Itkeminen voi olla myös manipulointikeino

    Tutkijat ovat havainneet, että emotionaaliset kyyneleet ovat kemiallisesti erilaisia kuin vaikka ne kyyneleet, joita esimerkiksi kipu aiheuttaa. Emotionaaliset kyyneleet sisältävät enemmän proteiineja ja yhden teorian mukaan tämä tekee emotionaalisista kyyneleistä tahmeampia, jolloin ne tarttuvat ihoon hanakammin ja valuvat poskea pitkin hitaammin. Tällöin muut huomaavat ihmisen itkun helpommin.

    Yhden teorian mukaan itkeminen on ihmisen keino manipuloida toisia ihmisiä. Ihminen oppii jo varhain itkun vaikutuksen muihin ja saattaa käyttää sitä (jopa tiedostamattaan) keinona selvitä riidoista. Kun itku tulee, se on merkki siitä, että halutaan ympäristöltä esimerkiksi myötätuntoa, tukea tai keskustelua.

    Lähteet: Psychology Today, American psychological association, Terve.fi, Askel Terveyteen, Stara, Yle,

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa