• You are currently viewing Suomalaiset pelkäävät aurinkoa, mutta tarvitsevat auringosta D-vitamiinia

    Suomalaiset pelkäävät aurinkoa, mutta tarvitsevat auringosta D-vitamiinia

    Suomalaiset saavat pääosin liian vähän D-vitamiinia. Suomalaiset pelkäävät aurinkoa, mutta tarvitsevat enemmän D-vitamiinia. Tilanne on haastava, sillä D-vitamiinia saa hyvin nimenomaan auringosta.

    Kun aurinko pilkistää pilvien takaa on suomalaiset kuorrutettu jo aurinkorasvalla. Auringon vanhentavista vaikutuksista ja syövän riskin lisääntymisestä on puhuttu paljon mediassa. Todellisuudessa esimerkiksi syövän riski lisääntyy vasta niissä tilanteista joissa iho palaa tai altistuu päivittäin tuntikausia UV-säteilylle. Useasti toistuvan, mutta lyhytaikaisen, auringolle altistumisen ei tiedetä olevan haitallista (jos iho ei pala). Päinvastoin,  tutkimusten mukaan ihossa syntyvä D-vitamiini saattaa jopa suojaa melanoomalta.

    Miten D-vitamiinia saa?

    D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta. Suomessa D-vitamiinia saa maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana, eniten kesällä.

    D-vitamiinia saa parhaiten auringosta. Hyvä auringon määrä on sellainen, että iho ei pala. Auringon tulee osua iholle ilman aurinkorasvaa, koska aurinkorasvat estävät UVB-säteilyn pääsemisen iholle.

    Koska Suomessa ei saa aurinkoa ympäri vuoden, suositellaan meillä lapsille ja alle 18-vuotiaille nuorille D-vitamiinivalmisteiden ympärivuotista käyttöä 2-18-vuotiaina. Täysi-ikäisillä D-vitamiinin puutetta voi talvella korvata ravinnolla tai ravintolisällä. Viikon reissu etelään ei riitä.

    Jos ihminen oleilee kesällä normaalisti ulkona, on talviaikana D-vitamiinin tarve noin 10 mikrogrammaa. Yli 75-vuotiaiden vanhusten ja hyvin vähän ulkona oleskelevien on hyvä saada jopa 20 mikrogrammaa vuorokaudessa D-vitamiinia. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä D-vitamiinia kuuluisi saada vielä huomattavasti suurempi määrä.

    D-vitamiinin saantisuositukset taulukkona

    D-vitamiinia saa myös ravinnosta, mutta se on haastavaa. Luonnollista D-vitamiinia on lähinnä vain kalassa. Suomessa lisätään D-vitamiinia maitoon ja levitettäviin ravintorasvoihin. Kasvikunnan tuotteissa ei D-vitamiinia ole juuri lainkaan.

    Mitä jos D-vitamiinia saa liian vähän?

    D-vitamiinin puutos aiheuttaa erilaisia puutostauteja, kuten lasten riisitautia. Alhainen veren D-vitamiinitaso lisää infektioita, syöpäriskiä, diabetestä ja MS-tautia.

    D-vitamiinin tarvetta lisäävät esimerkiksi osteoporoosi, hoitamaton keliakia, jotkut epilepsialääkkeet sekä suolistosairaudet. Myös raskasusaikana D-vitamiinia tulisi saada ympäri vuoden.

    Näitä vitamiineja tarvitset kun olet raskaana

    Lähteet: Ruokavirasto, Terveyskirjasto, Apteekkari 

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa