• You are currently viewing Kotipihalta ilmaista ruokaa lautaselle
  Kuva: Paul Morley

  Kotipihalta ilmaista ruokaa lautaselle

  Rikkaruohot vai luonnonyrtit. Tiedätkö sinä, millaisia vitamiinipommeja ja ilmaista ruokaa kotipihalta voitkaan kerätä lautaselle? Toisille ne ovat pelkkiä rikkaruohoja ja vihollisia, mutta toiset hyödyntävät niitä ruoanlaitossa.

  KOTIPIHALTA VOIT KERÄTÄ LAUTASELLESI AINAKIN NÄMÄ

  Nokkonen on ehkä helpoin luonnnonyrtti lähteä liikkeelle, koska sitä on käytännössä mahdoton sekoittaa mihinkään muuhun kasviin. Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ensin kiehauttaa vähässä vedessä (n. 30 sekuntia) ja valuttaa ne hyvin siivilässä. Nokkonen on todellinen vitamiinipommi, sillä se sisältää mm. A, C, K, ja B-vitamiinia. Nokkosella sanotaan olevan tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Se edistää myös maksan ja muiden sisäelinten terveyttä ja saattaa jopa alentaa verenpainetta. Kerätessä kannattaa käyttää hanskoja!

  Lue myös: Tällä vinkillä saat uudet perunat maistumaan entistä paremmilta

  Voikukka
  on arvokas luonnonkasvi, joka sisältää paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisiä. Siinä on runsaasti mm. karoteenia, B- ja C-vitamiineja sekä kaliumia. Voikukkaa pidetään ruoansulatusta edistävänä yrttinä ja sen lehdet sopivat tuoreina hyvin salaatteihin, keittoihin ja muhennoksiin, kuivattuina myös esimerkiksi erilaisiin yrttijuomiin. Lehtiä voidaan myös pakastaa. Voikukan lehdet ovat parhaimmillaan alkukesästä ja kun poimit voikukkia, kannattaa valita varjossa kasvaneita, joiden lehdet ovat mahdollisimman vähän liuskoittuneet.

  Kuusenkerkkä eli se kuusen nuori, vaaleanvihreä ja taipuisa vuosiverso on C-vitamiinipitoinen ja antioksidanttirikas, joka lisää elimistön elinvoimaisuutta. Kuusenkerkkää voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa ja siitä voi myös valmistaa kuusenkerkkäsiirappia. Jos omalla pihalla ei kasva kuusia, huomioithan että kuusenkerkän kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan.

  Kerätessä villiyrttejä, otathan myös huomioon mahdolliset allergiat. Esimerkiksi kuusenkerkkiä ei pidä käyttää, jos sairastaa astmaa tai hinkuyskää.

  – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa