You are currently viewing Vinkit lasten kesälomien järjestämiseen vanhempien ollessa töissä
Kuva: Pexels/ Pragyan Bezbaruah

Vinkit lasten kesälomien järjestämiseen vanhempien ollessa töissä

Vuodesta toiseen vanhemmat kohtaavat kesäisin saman haasteen, lasten kesälomien turvallinen järjestäminen. Pitkän talven jälkeen lapsillakin on oikeus mukavaan kesälomaan, ilman raskaita hoitopäiviä päiväkodissa tai pelottavaa yksinoloa kotona. Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä siihen, kuinka järjestää eri-ikäisten lasten kesäloma vanhempien ollessa töissä.

Lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen muistuttaa, että lasten kesälomia järjestettäessä ei pidä tuijottaa liikaa lasten ikää. Alakoululaisissa on myös pelokkaita ja ahdistuvia lapsia, joita ei voi jättää yksin kokonaisen työpäivän ajaksi. Asian ydin on, että täytyy tuntea oma lapsensa ja se, mihin hän pystyy kussakin iässä.

“Lapsi joutuu ikään kuin käyttämään kaikki voimavaransa siihen, että jaksaa sinnitellä ja sitten rupeaa kaikki rapsahdukset nurkissa pelottamaan ja ahdistamaan. Uloskaan ei oikein uskalla mennä. Ei se mitään mukavaa kesän viettoa ole minkään ikäiselle lapselle. – Mieti omaa lastasi, minkä sorttinen se on. Onko se arka ja helposti pelokas vai reipas ja neuvokas, joka selviää erilaisista tilanteista,” Sinkkonen vinkkaa.

Lapsen kesäloma kannattaa järjestää palapelin tavoin

Ongelmaan ei ole yksinkertaista ja helppoa ratkaisua. Lapsen kesäloma voidaankin joutua rakentamaan ikään kuin “palapelin palasista”. Se tarkoittaa esimerkiksi kouluikäisen lapsen kesäloman järjestämistä niin, että hän on osan ajasta mummon kanssa, pieniä aikoja yksin kotona, yhden viikon leirillä ja pari viikkoa toisen vanhemman kanssa. Tällä tavalla pienistä palasista rakentaen, saadaan järjestettyä kouluikäisen lapsen turvallinen ja hauska kesäloman vietto.

Jos tukiverkostoa ei ole, kuten kumppania ja isovanhempia, niin kysy rohkeasti apua muilta sukulaisilta ja tutuilta, joihin luotat. Pohdi myös, löytyykö naapurustosta turvallista aikuista, joka voisi joskus pitää lapsellesi seuraa.

Kaikista tärkeintä on ennakointi ja tukiverkoston kartoittaminen jo hyvissä ajoin ennen kesälomia. Siinä tapauksessa kysymykseen voi tulla myös tutustuminen toisiin vanhempiin, äiti-ryhmien kautta sosiaalisessa mediassa. Heidän kanssaan voit tehdä niin sanotut vaihtarit eli hoitaa toistenne lapsia vuorotellen. Uusiin tuttaviin tutustuminen täytyy kuitenkin tehdä hyvissä ajoin ennen kesälomaa, jotta voit todella oppia tuntemaan vieraan äidin ja hänen lapsensa.

Lapsen kesälomaa suunniteltaessa on hyvä hyödyntää esimerkiksi etätyöpäiviä tai tehdä lyhennettyä työaikaa. Hajauta lomapäivät kumppanisi kanssa, (esim. toinen pitää loman kesäkuussa ja toinen heinäkuussa).

Leiritoiminta on yksi hyvä vaihtoehto kouluikäisen lapsen kesäloman viettoon. Niiden ikäraja on yleensä 7-16 vuotta. Leirejä on laidasta laitaan, joten kannattaa tarkistaa haluamasi leirin ikäraja. Niitä järjestää muun muassa erilaiset urheiluseurat, seurakunnat ja 4H-yhdistykset.

Kouluikäiselle lapselle kannattaa vinkata nuorisotalojen ja kirjastojen sekä oman kaupungin kesätoiminnasta (Esim Helsinki 2025). Niistä voi löytyä monenlaista mukavaa puuhaa koululaiselle, jossa on mukana turvallinen aikuinen sekä omanikäistä seuraa.

Lapsen kesäloman ei tulisi olla pelkkää selviytymistä

10-12-vuotiaat lapset osaavat yleensä olla jo yksin joitakin aikoja. Opeta lasta noudattamaan turvallisia rutiineja ja tehkää yhdessä päiväohjelma, johon kuuluvat ruokailut, ulkoilut ja mahdolliset peliajat. Lapselta ei saa kuitenkaan vaatia sitä, että hän päivästä toiseen pärjäisi yksin kahdeksan tunnin mittaisia vanhempien työpäiviä.

Lisäksi, jos vanhempi ei pysty töissä vastaamaan lapsen puheluihin, tulee nimetä tuttu turvallinen aikuinen, jonka lapsi saa kiinni milloin tahansa vanhemman työvuoron aikana. Lapselle tulee myös opettaa ensiaputaidot ja muut vaadittavat tiedot ja taidot, joita hän tarvitsee turvalliseen yksinoloon.

Turvallisuuden lisäksi on tärkeää, että lapsi saa viettää kesäloman, joka lataa hänen akkujaan tulevaa kouluvuotta varten. Kesälomalla lapsella tulisi olla hauskaa. Koululaisen on tärkeää saada kokea kesän aikana mukavia aktiviteetteja, jolloin kesäloma ei ole pelkkää selviytymistä.

Pienen lapsen kesäloman järjestäminen on hankalinta, koska hän tarvitsee koko ajan hoitajaa. Hänen kohdalla vanhempien kannattaa harkita palkattua yksityistä hoitajaa tai päiväkodin kesäpäivystystä. Yksi vaihtoehto on kysyä apua isovanhemmilta, muilta sukulaisilta tai ystäviltä.

Jos perheessä tai lähipiirissä on luotettavia teini-ikäisiä nuoria, voi heiltä pyytää silloin tällöin lastenhoitoapua pientä korvausta vastaan. Siinä kannattaa kuitenkin käyttää harkintaa, niin pienemmän kuin isommankin lapsen kannalta.

Muista kaiken keskellä, että lapsesi kasvaa ja kehittyy koko ajan. Vaikeimpina aikoina voit lohduttautua sillä, että asiat tulevat helpottamaan lapsen kasvaessa.

-Poikien Äidit toimitus-

Lähteet: Sandis ja YLE

Vastaa