Ghostaaminen eli hylkääminen ilman selityksiä on henkistä väkivaltaa ja passiivis-aggressiivista toimintaa, joka ei ole hyväksyttävää. Näiden kuuden vinkin avulla selviät ghostatuksi tulemisesta. Avainasemassa ovat ghostaamisen syiden ymmärtäminen, sekä omasta itsestä ja itsetunnosta huolehtiminen.
Ghostaaminen tulee sanasta haamu: ghostaaja häviää jättämänsä henkilön elämästä kuin aave, ilman selityksiä. Se voi olla joku, jonka kanssa olet tapaillut tai tuntenut jo pitkään. Ghostaamista voi tapahtua missä vain tutustumisen ja ihmissuhteen vaiheissa.
Journal of Social and Personal Relationships- lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 34 prosenttia kertoo tulleensa ghostatuksi. Vastaajista 20 prosenttia on puolestaan ghostannut kumppaninsa.
Ghostaamista tapahtuu etenkin deittimaailmassa. Kivuliaampaa siitä tekee kuitenkin, jos ghostaaja on oma ystävä tai rakastettu, mutta lopettaa suhteen täysin yllättäen.
Vaikka ghostaaminen ei ole uusi ilmiö, on se moninkertaistunut modernin teknologian myötä. Esimerkiksi deittisovellukset, sosiaalinen media ja muut digitaaliset alustat ovat tehneet maailmanlaajuisesta ja nopeasta yhteydenpidosta helppoa. Sen lieveilmiönä myös ghostaaminen on lisääntynyt ja aiempaa yksinkertaisempaa.
Sosiaalinen media ja digitaalisuus tekevät asioista ghostatulle entistä haastavampia ja raivostuttavampia. Voi olla, että ghostaaja lukee tai avaa saamansa viestit, mutta ei vaan vastaa niihin mitään. Se pahentaa ghostatun oloa.
Ota nämä 6 askelta, jos olet tullut ghostatuksi
1. Syiden ymmärtäminen
Yritä ymmärtää syitä ghostaamisen takana. Niitä voi olla tosin vaikea selvittää, mutta ghostaajan elämää tarkastelemalla, saat ehkä joitakin vihjeitä. Onko hänellä haastava elämänvaihe tai ollut hankaluuksia lapsuudessa? Osaako hän kertoa tunteistaan?
2. Kyse ei ole sinusta
Siitä päästäänkin seuraavaan kohtaan eli ghostaaminen ei ole koskaan jätetyn vika, vaan ghostaajalla on omia henkilökohtaisia ongelmia.
3. Unohda syyllisyys
Parisuhdeasioihin perehtynyt sosiaalityöntekijä Darcy Sterling muistuttaa, että on normaalia kokea inhottavia syyllisyyden tunteita ghostatuksi tulemisen jälkeen. On ymmärrettävää olettaa, että olisi itse tehnyt jotain väärin. Asia ei kuitenkaan ole niin silloin, kun puhutaan ghostaamisesta.
4. Ymmärrä oman itsetuntosi rooli
Ghostatun huono itsetunto voi vaikuttaa niin, että ghostaaminen tuntuu kahta kauheammalta. Sterling selventää, että romanssin pituus ei määrittele sitä, miten paljon ghostaaminen voi sattua. Sen sijaan siihen vaikuttavat oma itsetunto ja potentiaali, jonka näki toisessa ihmisessä.
Omasta itsetunnosta voi huolehtia tarkastelemalla tilannetta mahdollisimman objektiivisesti, itseään kunnioittaen ja kannustaen. Itsetunto vaikuttaa siihen, että uskallatko tavoitella unelmiasi ja kuinka selviät siihen vaikuttavista kolahduksista.
Itsetunto rakentuu useista eri palasista ja omat ajatukset itseään kohtaan vaihtelevat päivästä riippuen. Ghostatuksi tulemisen jälkeen on tärkeää muistutella itseään hyvistä asioista, joita sinussa on. Siinä ystävien kannustavat sanat tulevat arvoon arvaamattomaan.
Ghostaajaa ei kannata päästää oman ihon alle, vaan ymmärtää se, että yhden ihmisen mielipide sinusta ei ole koko totuus.
5. Kirjoita kirje
Kirjoita ghostaajalle kirje, jota et oikeasti lähetä hänelle. Pura siihen syvimmät tuntosi ja ajatuksesi, kuten viha ja raivo, jotta saat purettua pois pahan olon sisältäsi terveellä tavalla. Sen jälkeen voit hakata hetken tyynyä ja kiljua sielusi kyllyydestä kuitenkaan päästämättä ääntäkään. Toimittuasi niin, jatka kohtaan kuusi ja helli itseäsi.
6. Helli itseäsi
Ghostatuksi tulemisen jälkeen tarvitaan erityisen paljon itsensä hemmottelua. Valmista siis itsellesi vaahtokylpy ja ota lasillinen skumppaa. Olet ansainnut kaiken hyvän, mitä kuvitella saattaa.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: AGS Psicólogos, Anna, Counselling directory, MTV ja Trendencias