Suomessa jokainen 18-vuotta täyttänyt mies on lain mukaan velvollinen osallistumaan armeijan järjestämiin kutsuntoihin. Siellä käydään läpi muun muassa henkilön terveydentila sekä kelpoisuusluokka. Kaikki nuoret miehet eivät kuitenkaan mene armeijaan, sillä sieltä on mahdollisuus saada vapautus rauhan ajaksi terveyden perusteella.
Toinen mahdollinen syy armeijan käymättä jättämiseen, on kaksoiskansalaisuus. Armeijan omat aluetoimistot ja siviilipalvelusmiesten kohdalla siviilipalveluskeskus vastaavat vapautuspäätöksistä.
Osa nuorista valitsee armeijan sijasta siviilipalveluksen.
Kutsuntoihin osallistuvat jaetaan neljään eri kelpoisuusluokkaan
Kaikki kutsunnoissa olevat jaetaan neljään eri kelpoisuusluokkaan. Niitä ovat A, B, C ja E.
A-luokka tarkoittaa terveitä ja ilman rajoitteita olevia henkilöitä.
B-luokassa sen sijaan on jokin terveydellinen haitta, joka täytyy huomioida, mutta ei varsinaisesti vaikuta henkilön suorituskykyyn palvelusaikana. Esimerkiksi lievä kehitysvamma tai ylipaino (BMI yli 30), voivat olla tällaisia rajoitteita.
C- luokkaan kuuluvat henkilöt ovat vapautettu rauhan ajaksi palveluksesta terveydellisten haasteiden perusteella. Tällaisia syitä ovat muun muassa diabetes, toistuva masennus ja persoonallisuushäiriöt.
E-luokkaan määrätään henkilöt, joilla on toistaiseksi terveydellinen este palvelukseen astumiselle. Heidän palveluskelpoisuus selvitetään myöhemmin uudestaan, viimeistään kolmen vuoden kuluttua.
Terveystarkastusohjeissa on määritelty eri diagnoosien luokitukset. Monet sairaudet ja vammat, kuten CP-vamma, kehitysvammat, migreeni, epilepsia ja essentiaalinen vapina arvioidaan erikseen oirekuvan perusteella. Ohjeistuksen mukaan oireiden vaikeusasteen vaihteluista huolimatta laktoosi-intoleranssi ei oikeuta vapautukseen.
Suhtautuminen neuropsykiatrisiin haasteisiin on muuttunut ajan saatossa. Aiemmin tällaiset henkilöt määrättiin suoraan luokkaan C. Nykyään varusmiehen oma motivaatio ja toimintakyky ratkaisevat kelpoisuusluokan: “Lievästi oireilevat pystyvät suorittamaan varusmiespalveluksen normaalisti, mutta vaikeasta ADHD:sta kärsiville se on este. ADHD:n kanssa toimii sama periaate kuin monen muunkin sairauden kanssa: jos vaatii joka päivä tietynlaisen lääkeannoksen, varusmiespalvelus ei välttämättä ole oikea paikka,” puolustusvoimien psykiatrian ylilääkäri ja lääkintäkapteeni Pekka Räisänen toteaa.
Armeija ei ole enää kaikkia nuoria miehiä varten
Kutsuntalääkäri Kari-Pekka Heleniuksen mukaan todella huonosti pärjääviä ja voivia nuoria miehiä on entistä enemmän. Siten varusmiespalvelus ei sovellu enää läheskään kaikille. Yleisimpiä syitä sille, että nuori mies ei pysty suorittamaan asepalvelusta, ovat mielenterveyden ongelmat, käytöshäiriöt ja päihteet.
Osa nuorista hakee siviilipalvelukseen, syy voi olla vakaumuksellinen tai tasa-arvoon liittyvä. Siviilipalveluksen suorittajien näkemyksissä korostuu kuitenkin pääosin käytännölliset syyt. Siviilipalvelus suoritetaan koulutusjaksoa lukuun ottamatta normaalien työaikojen puitteissa ja kotona asuen.
Vuonna 2023 asevelvollisrekisterin mukaan edellä mainitut haasteet ovat olleet syynä kutsunnoissa vapautetuille yli puolella tapauksista. Kyseiset ongelmat ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikana: “Ylipaino ja huono kunto ovat yleistyneet, mutta vielä enemmän mielenterveysasiat,” Helenius kuvaa tilannetta. Esimerkiksi vuoden 2023 kutsunnoissa vapautettiin 5600 henkilöä.
Varusmiespalveluksen keskeyttämisiä tapahtuu yhä runsaasti, määrä on kuitenkin vähentynyt viime vuosina. Syynä ei ole maanpuolustustahdon heikentyminen: lähtökohtaisesti nuoret miehet tahtovat käydä armeijan. Puolustusvoimat haluavat mahdollistaa varusmiespalveluksen myös heille, joiden terveydentila on alentanut toimintakykyä. Se edellyttää kuitenkin sitä, että armeijan käymisestä ei ole vaaraa henkilölle itselleen tai muille. Erityisesti, kun kyseessä on mielenterveysongelmat tai päihteiden käyttö, tarvitaan tarkkaa arviointia.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: Aseistakieltäyjäliitto, Intti, Ilta-Sanomat, Lapinkansa,Puolustusvoimat, Kotimaa, Ruotuväki, Suomi, Terveystarkastusohje ja Yle