Poliisin mukaan huumausaineiden käyttö on kasvanut voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Huolestuttavaa on erityisesti huumeita kokeilleet tai käyttävät lapset ja nuoret.
“Tilastojen valossa huumausaineiden käyttö on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, myös lasten ja nuorten keskuudessa. Viime vuonna kasvoi erityisesti nuorten tyttöjen huumeiden käyttö,” ylikomisario Kari Siivo Poliisihallituksesta sanoi vuonna 2021. Tutkimusten mukaan sama suuntaus on jatkunut ainakin loppuvuoteen 2023 asti.
Toisaalta viime vuoden tutkimus osoittaa, että yli 30 prosenttia nuorista on kokenut kannabiksen käyttöön liittyviä ongelmia. Niistä yleisimpiä ovat keskittymiskyvyn sekä muistin heikkeneminen ja kyvyttömyys suoriutua velvollisuuksista. Kannabiksen käyttöön kuluu myös paljon aikaa. Edellä mainittujen syiden takia, kolmas osa kannabista käyttävistä on harkinnut käytön vähentämistä tai lopettamista.
Uusin villitys huumemaailmassa on niin kutsuttu peukkuhuume eli katuhuume, joka sisältää Alfa-PVP:tä. Se koukuttaa jo yhdestä käyttökerrasta. Sitä käyttävät henkilöt kävelevät ikään kuin “linkussa”. Peukkuhuumeen käyttäjäkunta laajenee koko ajan ja A-klinikan lääketieteellinen johtaja Ulriika Sundell on törmännyt työssään jopa alakouluikäisiin, jotka käyttävät kyseistä huumetta.
“A-klinikalla on yksiköitä, joissa hoidetaan alaikäisiä ja lisäksi valitettavasti huumeidenkäyttäjät voivat hankkia huumeita myös alaikäisiltä. Alaikäiset peukun käyttäjät alkavat olla arkipäivää Suomessakin, valitettavasti,” Sundell kertoo.
Nuoret käyttävät alkoholia aiempaa vähemmän
ESPAD-tutkimuksen 2024 mukaan yhä useampi suomalainen nuori ei ole koskaan käyttänyt alkoholia. Sen sijaan sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on yleistä. Kannabiskokeilut ja sen käyttö ovat viimeisen neljän vuoden aikana hieman vähentynyt erityisesti pojilla. Vuonna 2024 pojista 11 prosenttia oli joskus kokeillut kannabista. Tyttöjen vastaava luku oli 9 prosenttia. 15-16-vuotiailla nuorilla muiden laittomien huumeiden käyttö on pysynyt edelleen harvinaisena.
Nuorten asenteet kannabista kohtaan ovat kuitenkin sallivampia verrattuna edellisiin sukupolviin. Jotkut heistä pitävät alkoholia kannabista vaarallisempana päihteenä. Kannabiksesta on tullut nuorten keskuudessa entistä arkipäiväisempi asia. Se onkin yleisin Suomessa käytettävä huumausaine THL:n vuonna 2022 tekemän kyselytutkimuksen mukaan. Kokeilut painottuvat 25-34-vuotiaiden aikuisten keskuuteen.
Alkoholi ja kannabis kulkevat käsi kädessä – kasvattaa riskejä
Suomessakin on käyty vuosikymmeniä keskustelua siitä, kumpi päihteistä, kannabis vai alkoholi, on haitallisempaa. Niiden vertailun sijaan tulisi kuitenkin puhua alkoholin ja kannabiksen yhteiskäytön haitoista. Siitä on vähemmän tutkimuksia ja keskustelua, vaikka yhteiskäyttö saa helposti aikaan hallitsemattoman päihtymystilan. Alkoholi ja kannabis kulkevatkin usein käsi kädessä: runsaasti juovilla nuorilla on yli 20-kertainen todennäköisyys kannabiksen käyttöön. Peräti 98 prosenttia kannabiksen käyttäjistä puolestaan kertoo myös käyttävänsä alkoholia.
Toinen huolestuttava ilmiö on laillisten lääkkeiden väärinkäyttö päihtymistarkoituksessa. Huumeiden käyttö ja niihin liittyvät haitat ovat lisääntyneet merkittävästi. Seurauksena on laajat ongelmat yhteiskunnan eri osa-alueilla. Huolestuttavinta on alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemien kasvu.
Yhden erittäin surullisen tarinan voit lukea täältä.
Ennaltaehkäisyn tärkeyttä ei voi korostaa liikaa
Huumausaineiden käytön kasvu lasten ja nuorten keskuudessa on vakava ilmiö, joka vaatii koko yhteiskunnan huomiota: vanhempien, koulujen, sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä päättäjien on tehtävä yhteistyötä ja panostettava ennaltaehkäisyyn.
Ongelmasta tulisi puhua avoimesti ja nuorten olisi saatava tarvitsemansa tieto ja tuki sekä apua ajoissa. Päihteiden käyttö ei ole pelkästään yksilön oma valinta, vaan yleensä oire laajemmasta ongelmasta, kuten yksinäisyydestä, mielenterveyden haasteista, diagnosoimattomista nepsy-oireista ja elämänhallinnan puutteesta.
Toivoa antaa se, että yhä useampi nuori valitsee päihteettömän elämäntavan. On myös monia nuoria, jotka haluavat lopettaa päihteiden käyttönsä. Ennaltaehkäisevä työ, varhainen puuttuminen ja läsnäoleva aikuisuus voivat kääntää suunnan. Meillä kaikilla on vastuu ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa ympäristössä lapsemme ja nuoremme kasvavat.
-Poikien Äidit toimitus-
Lähteet: , Duodecim, Ehyt, Iltalehti, Nuortenlinkki, Poliisi, THL ja Turun yliopisto