• You are currently viewing Talon laajennus alkaa NYT

  Talon laajennus alkaa NYT

  Talon laajennus on projekti, mihin kannattaa lähteä vain suuren harkinnan kanssa. Laajennus voi olla paljon haastavampi rakentaa, kuin kokonaan uusi talo.

  Ostimme nykyisen talomme noin 5 vuotta sitten, kun Oscar oli ihan pieni. Jo silloin tiesimme, että taloa pitää tulevaisuudessa lähteä laajentamaan, vaikka emme olleet vielä edes varmoja jääkö lapsilukumme kolmeen. Nyt poikia on neljä ja nämä nykyiset neliöt eivät todellakaan riitä. Saattaisi riittää jos lapsiksi olisi siunaantunut hieman rauhallisempia versioita, mutta näiden ikiliikkujien kanssa on vain pakko olla tilaa enemmän.

  laajennus omakotitaloon
  Näkymä tulevaan laajennukseen

  Nykyisellään talomme on alle 100 neliötä. Minun ja mieheni sänky on olohuoneessa, jotta Ossian ja Oliver saivat omat huoneet. Vanhimmat pojat ovat luonteiltaan kovin erilaisia, toinen kaipaa omaa rauhaa ja toisella laukkaa kavereita päivät pitkät kylässä, yhteinen huone ei oikein toiminut. Pikkupojat ovat keskenään yhteisessä huoneessa. Kesällä tilanpuute ei ole haitannut, sillä omakotitalomme iso piha on ollut ahkerassa käytössä. Talvella puolestaan on tuntunut, että seinät kaatuvat päälle.

  Kiitos mieheni koko laajennus on edes mahdollinen. Meidän tuloilla ulkopuolisen rakennuttajan käyttäminen on mahdotonta, joten mieheni joutuu tekemään laajennuksen itse. Onhan tämä mielenkiintoinen tilanne…minä teen kahta työtä, mies tekee yhtä työtä ja laajentaa taloa, lapset käyvät hoidossa vain 2 päivää viikossa ja itseasiassa kesä ja heinäkuun he ovat kokonaan ilman hoitopaikkaa. Ihmettelen miten tämä on edes mahdollista, mutta näillä mennään.

  Vähän jännittää tämä tuleva kesä. Pihamme on täysin rakennustyömaa ja lasten energia pitäisi saada jotenkin purettua. Tietysti puistoilemme ja lenkkeilemme, aivan kuten normaalistikin, mutta oma piha on ollut kauhean kätevä silloin kun tekee vaikkapa ruokaa. Lapsia voi seurata ikkunasta ja he voivat mielin määrin riehua ulkona. Omakotitalon helppous on siis menetetty tämän kesän osalta.

  Lue myös: Näin nopeasti 4 poikaa sotkee olohuoneen (katso kuvat tunti tunnilta)

  Talon laajennus suunnitelmat

  Meille tehdään paljon neliöitä lisää (100). Meille tulee uusi olohuone, isoilla ikkunoilla (jipii) ja vanhemmille uusi makuuhuone. Alakertaan tulee varastotilaa. Eilen pihaamme kävi pönkimässä kaivuri. Ollie vietti aamupäivän ikkunan viressä ihailemassa kaivurin työskentelyä. Kookos koira murisi pedissään kun kaivurin ääni kuulosti niin pelottavalta.

  laajennus

  laajennus

  Seuraavaksi pihallemme tuodaan paljon soraa, aletaan tekemään perustuksia, salaojituksia ym. Minä en ymmärrä tästä projektista mitään, mutta yritän parhaani mukaan pitää täällä blogissa pientä päiväkirjaa siitä mitä tapahtuu. Viisaammat voivat sitten korjailla.

  Lue myös: 10 vinkkiä miten säästät järkesi lapsiperheen arjessa

  Mikä määrä neliöitä per asukas on mielestäsi riittävästi?

  Yksi tuttu äiti asuu viiden lapsen ja miehensä kanssa 70 neliössä. En ymmärrä miten se on mahdollista. Tai sitten hänen lastensa on oltava todella rauhallisia. Minusta lapset eivät tarvitse välttämättä omia huoneita, minä ainakin tykkäsi lapsena kun olin siskon kanssa samassa huoneessa. Eikä neliöitä muutenkaan tarvitse ylettömästi olla, mutta sen verran niitä kuitenkin haluaisin, että olisi mahdollisuus jossain tilassa olla hetki rauhassa, edes välillä.

  Meillä neliöitä on nyt noin 16,6 neliötä jokaista ihmistä kohden. Laajennuksen jälkeen puolestaan 33,3 neliötä. Aika suuri muutos ja hyvinkin tarpeellinen ennen poikien teini-ikää ja tyttöystäviä. (Mahdollisia sellaisia).

  Apua! Tästä se lähtee…

  Lue lisää kirjoituksiani laajennuksesta ja katso valmis talo

  Kommentit

  1. Ingles

   ennen oli ennen…asuttiin mummo, äiti, isä ja kolme lasta huoneen, alkovin ja keittiön asunnossa…hienosti meni 🙂

  2. Salla

   Meillä kodissa kaksi poikaa ja kolmas tulossa. Tänään rakennusvalvonnassa käyty laajennuspiirrustusten kanssa… tällä operaatiolla neliömäärä per henki tulee pysytmään melko samana (vajaasta 30 neliöstä nousee reiluun 30 neliöön per henki, vaikka lapsiluku lisääntyy). Tavallaan neliöitä on talossa jo nyt ihan tarpeeksi, mutta suljettavia ovia on aivan liian vähän. Niitä tarvitaan lisää, lue: omaa rauhaa tarvitaan lisää.
   Tsemppiä laajennusprojektiin, aika paperishown ja muun homman siinäkin saa tehdä, vaikka ”vain laajentaa”! 😉

   1. Jonna-Emilia

    Olen autuaan tietämätön siitä showsta kun mies on hoitanut kaiken. Ehkä parempikin kun en sohlaa sekaan. Olen muutenkin aika epätyypillinen nainen kun annan miehelle täysin vapaat kädet valita kaiken liittyen materiaaleihin. Minulle on ihan sama.
    Tsemppiä teillekin urakkaan. Kaksi päivää takana ja tänään meni jo hermot ekan kerran.

  3. m

   Mua kiinnostaa tää aihe kovasti, koska sama homma on täällä haaveissa. Meillä on 1930-luvulla rakennettu talo, jossa tuolloin ja monta vuosikymmntä oli käytössä vain alakerta, noin 60 neliöö. Me ollaan laitetu yläkerta asuinkuntoon, eli about 60 neliöö tuli lisää. Silloin ennen siinä 60 neliössä asui 5 henkeä, nyt me, kolmihenkinen perhe meinataan tuskastua aivan täysin tilanpuutteeseen! Vähän hävettää joo kun oikein ajatelee, mutta ennen oli ennen…

  4. kaisa-leena

   Paljon ovat asiat muuttuneet pelkästään jo muutaman vuosikymmenen ajan. Meillä ihan sama tilanne, tuntuu että tila käy vähiin. Kesällä se on tosiaan ihan toinen juttu, kun lapset pääsevät pihalle temmeltämään. Hyvä asia, että miehesi osaa tehdä itse laajennuksen. Mekin tehdään suurin osa itse, mutta esimerkiksi kaivuutöihin ja perustuksiin pyydetään apua Tsemppiä projektiin!

   1. Jonna

    Kiitos, projekti on jo ohi. Seuraavaksi pihan kimppuun!

  Vastaa