• You are currently viewing Narsisti tekee elämästä helvetin

  Narsisti tekee elämästä helvetin

  Elämä narsistin kanssa on sanoinkuvaamattoman kamalaa. Sitä ei voi ymmärtää, ennen kuin sellaisen kynsiin joutuu. Minä jouduin…

  Tapasin oman narsistini parikymmentä vuotta sitten ravintolassa ja se oli menoa heti ensi silmäyksellä. Jos joku ei tiedä, niin narsisti on tunnetusti valovoimainen persoona, joka ihastuttaa ihmisiä ympärillään ja saa heidät pauloihinsa. Kunnes häneen tutustuu paremmin.

  Narsisti vie elämänhalun

  Narsisti on alkuun mitä ihastuttavin persoona

  Meidän seurustelu oli alkuun niin ihanaa. Lahjoja, illallisia, matkoja. Hän kietoi minut verkkoonsa nopeasti ja olin aivan pilvissä. Voiko ihanampaa olla!

  Kun sitten muutimme nopealla aikataululla yhteen ja arki alkoi, huomasin pian, että alun huuma ja kohtelias käytös muuttuivat täysin. Se alkoi pienistä asioista. Milloin minulla oli liikaa meikkiä ulos lähtiessä tai milloin kauppaan lähtöäkin epäiltiin, että niinköhän sinne olin menossa. Muutos oli kuitenkin sen verran pikkuhiljaa etenevää, että en alkuun oikein tajunnut hänen kontrollointiaan.

  Kunnes tilanne muuttuikin jo siinä määrin, että hän kielsi lähtemästä ystävien kanssa kaupungille ja kaupassakin hän halusi itse käydä. Silloin alkoi hälytyskellot soida hiukan, vaikka epäilinkin, että hän nyt vaan on minusta mustasukkainen. Sekin tuntui aluksi mukavalle, että on joku joka välittää, missä liikun ja mitä teen. Mutta kun kontrollointi paheni, aloin voimaan huonosti. Töihinkin meno oli vaikeaa.

  Narsistin kynsistä vapaaksi

  Huomasin, että hänellä ei loppupeleissä ollutkaan empatiakykyä. Tätä hän oli alkuun pystynyt minulle esittämään, mutta todelliset värit paljastuivat sitten pidemmällä välillä. Kun narsisti pääsee valloilleen, se on jäätävää menoa. Se loukkaamisen ja haukkumisen määrä on jotain järkyttävää. Sitä miettii, että miten alun ihanasta ihmisestä voikaan kuoriutua noin kylmä ihminen. Narsisteista paljon lukeneena, ymmärrän nyt, ettei vika ollut minussa. Hän oli sairas.

  Toivon, ettei kukaan joudu koskaan narsistin kynsiin. Opin tarkkailemaan seurustelukumppaneitani ja en sen jälkeen päästänyt ketään lähelleni pitkään aikaan. Kun uskalsin taas tapailla miehiä, seurustelut olivat platonisia ja eivät kestäneet minun sitoutumiskammoni vuoksi.

  Kunnes tapasin nykyisen mieheni, jonka empatiakyky kesti ja kestää edelleen, vaikka meillä on jo kaksi poikaa. Elämä on ihanaa ja olen oppinut taas luottamaan. Tuntuu kamalalta sano näin, mutta onneksi sain narsistin aikoihin keskenmenon ja lasta emme  koskaan yhdessä saaneet. Tilanne voisi olla aika kammottava tällä hetkellä…

  Halusin kai kertoa tämän, jotta joku muu vähän aikaisemmassa vaiheessa tajuaisi mitä on meneillään.

  Kommentit

  1. Kaarina

   Hei Tyttoni sanoi vusia sitten,etä isä on narsisti.Rupesin,jos töiltäni ehdin,tarkkailemaan häntä.Kaikki ylim.rahat kuluivat hänen menoihinsa,esim besakulut,autokulut,osteli mitä sattui,minulle huusi joka asiasta,en saanut edes partirissa käydä,kun se maksaa n 30e.Mitän isompaa,esim kesätakkia en missääntapauksessa saanut ede ajatellakaan,kunsekin maksaa,eli en saa edes ajatella moista.Hän haukkuu minun äitini huoraksi,suvussani kaikki ovat hulluja ja huoria,hällä on ihana suku,maailman paras.minusta hänen sukunsa naisat ovat kahjoja ja laiskoja.Meiltä palio talo tänä vuotena,paloi kaikki mit ihminen omistaa,nyt asumme eri osoitteessa,kuitenkin samalla kylällä,hän on sairas mies,mutta ei se näköään menoa haittaa.Ikää on karttunut meille,olen valmi rauhaa,hän ei loe ,rällää entiseen malliin kylällä.Kamalaa tuhlausta.hän on malttaaton tyhjäntoimittaja,asumme lapissa

  2. Anu Kaunisaho

   Näin ”narsisteja on kaikialla” vallalla olevan ajattelun myötä haluan uskoa, että exäni on diagnoosia ja tukea vaille jäänyt asperger. Mutta jos hän ei sitä ole hän on narsisti. Lasteni lähivanhempi, minut henkisesti ja taloudellisesti, fyysisestikin, pahoinpidellyt, mies mutta muille hurmaava supermies.
   Ai miksikö adperger? Esikoistyttäreni on asperger. Saa tukea, koska minä sitä aikanaan vaadin. Ennen eroa isän mielestä tytärten adhd ja esikoisen asperget olivat minun luoma ongelma, huomion hakua. Teiniangsti yms. on herättänyt huomaamaan, että ehkä disgnoosissa oli perää. Koska siitä saa taloudellista hyötyä – ja lähivanhempana glooriaa. Mutta minä olen edelleen vereslihalla ainaisesta arvostelusta, haukkumisesta ja vähättelystä. Ja pelkään, että narsisti-isän vaikutuksen alla tyttäristäni kasvaa alistettu ja lannistettu, alistavan ja lannistavan puolison itselleen etsivä nainen.

  3. Keit

   Oikeita ja vaarallisia narsisteja ei ole oikeasti kaikkialla. Heitä on todella harvassa. Paranoidi narsisti muistuttaa miltei psykopaattia. Mitään ei näy ulkopuolisille. Kaikki purkautuu kahden kesken mitä hurjimmin ja vaarallisimmin tavoin. Kaarina tuo on hyvin tyypillistä taloudellista hallintaa väkivaltaa,mitä pidemmälle suhde jatkuu sitä moninaisemmaksi väkivalta muuttuu muotoutuu,siihen sisältyy henkinen,fyysinen,sosiaalinen ja seksuaalinen väkivalta,niin kierolla ja sekavalla tavalla,että harva siihen joutuva pystyy tunnistamaan vaaroja,asioita,ennen kun on liian tai täysin koukussa . Narsisti säätelee etäisyyttä ja läheisyyttä täysin mielivaltaisesti omien halujensa ja tarkoitusperiensä mukaan. Oikeasta narsistista jää vuosien syvät sekä psyykkiset,että fyysiset arvet. Kaikki sekopäät eivät ole narsisteja. Oikean narsistin kanssa elämisestä saisi jo muutamassa kuukaudessa romaanin. Voin sanoa että olen elänyt parisuhteissa ja tavannut kyllä todella paljon ,hyvin erilaisia miehiä,osa tavallisia mukavia,osa vähemmän. En koskaan uskonut edes todellisia vaarallisia narsisteja olevan olemassa kuin jossain amerikkalaisissa kauhu dokumenteissa ja elokuvissa. Kohtasimpa kuitenkin yhden ja vasta vuosien jälkeen aloin ymmärtää mihin olen törmännyt. Kun narsisti saavuttaa kaiken haluamansa,hän voi kadota itse täysin jälkiä jättämättä ja yleensä löytää nopeasti uuden kumppanin(uhrin) Narsisti valehtelee surutta ,narsisti salilee ihan kaikkea, kieltää myös puhumasta monesta asiasta täysin. Narsisti uhkaa jatkuvasti hylkäämisellä jos teet näin tai noinjos et tee näin tai noin ,niin et saa ikinä mitään,kukaan ei huoli sinua ikinä ym. Nuo ovat hyvin tyypillisiä lauseita. Huora sana on miltei jokapäiväistä.Alkuhuumassa hän antaa ihan kaiken mitä sinulta puuttuu,pikkuhiljaa hän alkaa ottaa kaikkea korkojen kera takaisin. Pääasiallisesti narsisti näyttäytyy huippu työntekijänä ja ympäristön ihmiset suorastaan jumaloivat häntä,kuten nainenkin jonka hänon onnistunut koukuttamaan kiinni kuin huumeeseen. Eivät kaikki narsistit tuo itseään esiin mitenkään vahvasti kuten mopnesti yleisesti luullaan,vaan saatavat jopa istua vain tarkkaillen ympäristöäänym. ja asua syrjässä ei keskeisillä paikoilla,sillä silloin heidän on helpompi rakentaa kulisseja,salailla asioita ja toimia piilossa häikäilemättömillä tavoilla. Vain narsistin puoliso voi tietää mihin kaikkeen narsisti pystyy,mutta kukaan ei pysty koskaan täysin ymmärtämään niitä tilanteita ja tekoja mitä tapahtunut? Kaikkea niitä tapahtumia ja niistä jääneitä painajaisia ym.on todella vaikeata selittää tai sanoiksi kirjoituksiksi pukea. Yksi asia on ainakin varmaa,narsistilla on yleensä todella paljon rikkoutuneita parisuhteita takanaan ja hän löytää nopeasti uuden edellisestä vihaamastaan naisesta päästyään. Naisviha on niin suunnaton,ettei sellaista voi edes käsittää,mutta se näyttäytyy vain hänen kanssaan olevalle naiselle,muille ulkopuolisille naisille hän latelee kohteliaisuuksia ym.

  4. Keit

   Kaiken minkä narsisti sinulta kieltää hän saa kyllä itse tehdä. Hän menee ja tulee täysin tunteistasi,toiveistasi piittaamatta. Hän voi kadota ilmoittamatta viikoiksi jopa kuukausiksikin(ilman että häneen saa mitään yhteyttä) Hän voi palata,mutta ilman mitään selityksiä,keskustelua,tai anteeksi pyyntöä.,Mikäli yrität selvittää asioita hän joko alkaa täysin reagoimattomaksi,puhumattomaksi tai sitten hän huutaa kurkku suorana vinkumistasi ei jaksa kukaan kuunella tai että tästä ei sitten puhuta. Mikäli jos et itse ole paikalla aina tarvittaessa,hänen halutessaan,mielijohteidensa ja halujensa mukaan, alkaa kaamea kuulustelu ,haukkuminen ja uhkailu ym. Sinun on oltava tavoitettavissa paikalla,24h olipa hän itse tai ei. Lopulta elät vain hänelle tai häntä etsien ja odotellen. Kunnes hän pääsee irtautumis vaiheeseensa ja ,löytää uuden. Narsistille kaikki on vain kulissia,teatteria,eikä hän ymmärrä sinun tunteidesi merkitystä,joten hänelle itkusi ym. on vain näyttöä kuinka heikko,säälittävä olet.

   1. Maria

    Niin todellista entisessä elämässäni! Onneksi älysin lähteä. Nyt uusi parisuhde ja mies on ihana. Saan olla oma itseni eikä tarvitse varoa jokaista liikettä/ sanaa, että hän loukkaantuisi ja olisi mykkäkoulua. Yleensä en edes tajunnut mistä hän suuttui, vaikka kyllä kaikkeni koetin että ymmärtäisin ja osaisin miellyttää….

  5. Raili

   Alkuperäinen kirjoitus oli täysin keksitty. Vähän kuin Wikipediasta suoraan. Olisin itsekin kirjoittanut paremman. Oon lukenut kymmeniä todellisia kuvauksia narsismistä, mutta tämä oli superkliseinen

   1. Mari

    Tämä oli hyvä narsistimainen vastaus, heh 😉 Sori, mut oli niin osuva.

  6. Sukupuoleton

   Aloittajasta poiketen, minulla on narsistin kanssa kaksi lasta. Erosin hänestä lasten ollessa 4 ja 7 vuotiaita. Hän ei halunnut aluksi tavata lapsia omaan kestämättömään ikäväänsä ja pahaan oloonsa vedoten. Tuin kuitenkin hänen ja lasten välejä ja lopulta lapset olivat hänen luonaan aika ajoin (jos olisin ollut tolkuissani myllytyksen jäljiltä, en olisi tätä ikinä tehnyt). Hän lupaili lapsille kaikenlaista ja minun osakseni jäi realismin tuominen ja asioisen kieltäminen lapsilta.
   Moni kysyi, miksi en kerro lapsille millainen toinen vanhempi on. Minusta se ei ollut minun tehtävä, silloin olisin pelannut narsistin pussiin parjatessani häntä, täydellsitä vanhempaa. Lapset ovat saaneet iitse tehdä arvionsa toisesta vanhemmastaan. Minun tavoite on ollut tukea lapsia ja kasvattaa heille niin vahva itsetunto, ettei narsisti vanhempi pysty heitä manipuloimaan.
   Nyt lapset ovat teini-ikäisiä. He ovat itse ymmärtäneet toisen vanhemman erityispiirteen ja osaavat toimia hänen kanssaan. Aika ajoin lapset ovat ihmetelleet kuinka heidän täytyisi joustaa toisen vanhemman mieliksi, mutta tältä vanhemmalta ei joustoa löydy lasten suuntaan.
   Usein tämä toinen vanhempi on pyrkinyt tulemaan minun ja lasteni väliin erilaisin keinoin. Esimerkiksi väittämällä minua valehtelijaksi ja asettamalla minut kieltäjän rooliin. Kuitenkin minun ja lasteni suhde on kestänyt sen ja tiedän, että he tulevat pärjäämään toisen vanhempansa kanssa. Olen onnistunut toistaiseksi tehtävässäni.
   Kaikesta huolimatta hän on lasteni toinen vanhempi ja lapsille siinä roolissaan arvokas. Olen saanut hänen puoleltaan syytöksiä lasten ja hänen vieraannuttamisesta. Tämä johtui siitä, kun oli pakko arvioida tappouhkausten jälkeen tapaamisen turvallisuutta. Hyvin vähän sai tällaisessa tilanteessa tukea yhteiskunnan toimijoilta. Rikosilmoitus totta kai, mutta lasten turvallisuuden arviointiin ei mistään. Kuitenkin hän on nykyään tekemisissä lasten kanssa. Aika ajoin hänellä tulee kausia, jolloin meidän asioiden hoito on vaikeaa ja kausia, jolloin hän olisi mielin kielin. Nykyään olen oppinut erottamaan nämä kaudet ja edes hyvänä kautena hänellä ei ole enää mitään asiaa minun kuulumisiini tai muihinkaan asioihin mitä myöhemmin voisi käyttää aseena minua vastaan.
   En tiedä voiko narsismia sanoa sairaudeksi. Voiko siitä parantua edes halutessaan? Se on jotain minkä kanssa pitää oppia elämään ja selkeät (tarvittaessa poliisin avustuksella) osoitetut rajat ovat saaneet järjettömän käytöksen johonkin rajaan. Tämä on se perintö, minkä minä haluan lapsilleni jättää. Kenenkään (ei edes oman vanhemman tai muun läheisen) ei pidä antaa hallita itseäsi uhkailujen, haukkumisen tai pahoinpitelyn pelolla. Mikään kaunis käytös tai lahja ei koskaan saa korvata sellaista käytöstä, vaan silloin pitää ottaa etäisyyttä tällaiseen ihmiseen.

  7. Eronnut Isä

   Tämänpäiväin trendi tuntuu naisten hömppäpalstoilla olevan, että miehistä tehdään kaikin tavoin narsisteja. Todellisuudessa nämä keittiö psykologien tekemät listat, mistä tunnistat narsistin, ja väärät psykoanalyysit vain loukkaavat, niin ammatti psykologeja kuin niiden uhreiksi joutuneita miehiäkin.

  8. Saaristossa asuva suomalainen

   Asun ruotsinkielisessä saaristo yhteisössä. Suomenkielisenä. Kaikki sanomani käännetään minua vastaan. Elämääni on yritetty hankaloittaa kaikin tavoin. Joka suunnalta. Puhaltavat yhteen hiileen. Postia viedään, tavaroita on varastettu. Pihalla pompitaan. Mustamaalataan. Verkot varastettu. On yritetty ajaa mönkijällä päälle(useamman kerran). Kyselevät koska muutan pois. Kokouksissa ei suostuta puhumaan suomea(vaikka paikalla useampi suomalainen).apua kun pyytää niin sitä ei saa. Ajattelin asua tappiin asti.

  9. Irma

   Tuntuu kuin meillä olisi ollut sama mies. .. keskenmenoa lukuunottamatta!!

  10. Pirre

   Kimppaan Irmaa, eli aivan kuin sama mies ja teksti omasta elämästäni, tosin meillä kaksi yhteistä lasta. Meni monta vuotta et sain voimia lähteä siitä suhteesta, paras päätös ikinä.

  11. Pirkko

   Kuullosti tutulta, lapsikin on 5 vuotias. Tohottaa ja näkee poikaansa mikä on hienoa, ensimmäiset 3 vuotta ei osallistunut mihinkään oikein. Nyt heille on syntynyt jo jonkilainwnisä-poika suhdekin. Tosin poika ei halua mennä yöksi isälleen vielä. Isän käytös on ailahtelevaa, välillä ollaan se sama ihana johon rakastuin ja välillä tulee muistutus miksi erottiin. Nyt kyllä vaikeuttaa asiaa myös se että hänellä on uusi nainen joka olisi pitänyt jo viikon jälkeen tavata, oli niin hyvä tyyppi. Meni viikko tyypistä valitettiin, haukuttiin ja kerrottiin hänen epävakaudesta. Ja erota meinattiin, vaan eivär eronneetkaan.
   Huoli on minulla siitä että lapsi pitäisi antaa isälle päiväksi joka toinen viikoloppu, mutta en halua epävakaata ihmistä kuukauden tuttavuuden jälkeen lapseni lähelle. Hänellä on vielä kissojakin, poika oireilee jonkin verran kissoista, syy siitäkin etten halua lastani sinne. Puheet menee joojoo ja tehdään mitä kielletään jos vanhat merkit pitää paikkaansa.

  Vastaa