• Kirjojen päällystäminen hermoja menettämättä

  Se jokavuotinen äitien piinaava pakko, joka tulee aina yhtä yllättäen vuosi toisensa jälkeen. Miten sen aina unohtaa, vaikka tiedostaa, että se on edessä? Kirjojen päällystäminen!!!

  Hikikarpalot vierivät selkää pitkin jo pelkästä ajatuksesta. Miten tästä taas selviää hengissä… Kirjojen päällystäminen on sinänsä hassu juttu, koska urakan aloittaminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, mutta kun toimeen ryhtyy, ei se olekaan niin kamalaa. Päällystäminen onkin yllättävän terapeuttista puuhaa, jos sen vain saa tehdä rauhassa.

  Kontaktimuovin tietymättömät tiet

  Ei mikään ihme, että kirjojen päällystäminen aiheuttaa harmaita hiuksia, lopputulos on nimittäin aina mysteeri. Pirulliset ilmakuplat ilmestyvät kuin tyhjästä, vaikka kannen ”kaato” kontaktimuoviin onnistuisikin loistavasti. Joka kerta jännittää, miltä muovi näyttää, kun kannen alle kurkkaa. Mutta ah, kuinka tyydyttävä tunne on, kun onnistut Jaskan Seikkailujen aapisen muovittamisessa täydellisesti! Se on niin pienestä kiinni. Lapsenkin naama on kuin Naantalin aurinko, jos lopputulos on tyydyttävä. Äidin päällystämää aapista esitellään ylpeänä koulussa tai sitten piilotellaan repussa ”kirja jäi kotiin” -selityksellä.

  tarvikkeet kirjan päällystämistä varten

  Lue myös: Hanki nämä ekaluokkalaiselle pojalle kouluun

  Poikien äitien vinkit

  Jotta homma olisi mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, muista nämä vinkit:

  Tarvitset

  • Kontaktimuovia (mielellään hyvälaatuista)
  • Sakset (terävät)
  • Viivoittimen (ne perhanan ilmakuplat…)
  • Vinon pinon kirjoja (harjoitus tekee mestarin, joten päällystä kodin muitakin kirjoja)
  • Työrauhan (onko se mahdollistakaan…)
  • Hermoja (Valitse kuukautiskierrosta se sopivin aika)

  Työvaiheet

  1. Raivaa keittiönpöydältä sopiva tila, muista pyyhkiä pöytä puhtaaksi ennen työn aloitusta.

  2. Käske lapset pihalle tai kavereille, ettei työrauhasi häiriinny.

  3. Tarkista työvälineet. Onhan sakset terävät? Tylsät sakset tekevät hommasta monin verroin vaivalloisempaa.

  4. Levitä kontaktimuovi pöydälle muovipinta alaspäin. Aseta kirja aukinaisena päälle ja leikkaa sopivan kokoinen pala kontaktimuovia kirjan ympäriltä. Jätä sentin tai parin verran tilaa kirjan ympärille.

  Aseta kirja kontaktimuovin paperin päälle

  5. Leikkaa kulmista ja kirjan taitoskohdasta palat pois. Tämä on tärkeä vaihe. Jos se unohtuu, on katastrofin ainekset käsillä.

   

  Muista leikata palat kulmista ja taitoskohdasta

  6. Sulje kirja ja irrota muovi puoliksi. Nyt alkaa kuumottavin vaihe.

  7. Aseta selkämys keskelle muovia paperin taitoskohdan viereen. Laske kolmeen ja hengitä syvään. Sen jälkeen aloita kannen muovitus viivoittimen avulla, pikkuhiljaa. Ihaile työsi tulosta, tuliko ilmakuplia? Jos tuli, voit niitä varovasti viivoittimella tasoitella. Yleensä ei kannata enää irrottaa muovia ja tehdä uudelleen.

  Muovin viimeistely viivoittimen avulla

  8. Tee sama takakannelle ja taittele kaikki sivut. Tarkista tässä vaiheessa, että takakansi on todellakin takakansi, ettet muovita viimeisiä sivuja kirjasta.

  9. Ihaile lopputulosta.

  10. Pyydä työnjohtaja paikalle kommentoimaan työsi tulosta. Ota palaute vastaan nöyrästi ja opi virheistäsi.

  Kehu ja palkitsesi itsesi urakan jälkeen. Sinä teit sen tai ainakin omalla tyylilläsi! Lapsi ei enää muista ilmakuplia viikon parin päästä, vaikka maailma horjuisikin heti pieleen menneen suorituksen jälkeen. Muista, että harjoitus tekee mestarin. Urakan viimeinen kirja sujuu kuin vettä vaan! Kunnes taas päällystät seuraavana vuonna ensimmäistä kirjaa…

  – Poikien äitien toimitus –

  Lue myös: Koulut voisivat kieltää kännykät

  Vastaa