• You are currently viewing Helvetillinen endometrioosi, raskaus silti mahdollista

  Helvetillinen endometrioosi, raskaus silti mahdollista

  Kohdun limakalvon sirottumatauti eli endometrioosi on varsin yleinen gynekologinen sairaus. Noin 10-15 % naisista kärsii endometrioosista. Tauti voi olla helvetillinen tai vähäoireinen, mutta myös kaikkea siltä väliltä. Endometrioosi voi alkaa oireilemaan jo tieni-iässä.

  Endometrioosi voi aiheuttaa jopa lamaannuttavaa kipua, jolloin normaalin elämän eläminen ei ole itsestäänselvää. Oireet voivat myös aaltoilla, jolloin välillä on parempia jaksoja ja välillä vaikeita.

  endometrioosi

   

  Endometrioosin oireet

  Kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolelle. Kudosta voi olla emättimen ja peräsuolen välissä, munasarjoissa, vatsakalvon pinnalla tai pikkulantiossa aiheuttaen näin kroonisen tulehdusreaktion.

  Endometrioosi-pesäkkeiden kasvua aiheuttaa estrogeeni. Myös pesäkkeet itsessään tuottavat lisää estrogeeniä. Vielä ei tiedetä, mikä aiheuttaa endometrioosia. On arveltu, että kohdun limakalvoa kulkeutuu kuukautisten mukana munajohtimia pitkin esimerkiksi vatsaonteloon. Perintötekijöillä  ja häiriintyneellä immuunipuolustuksella sekä ympäristötekijöillä on arvioitu olevan myös vaikutusta taudin syntyyn.

  Endiometrioosi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten:

  -kipua alavatsalla jo ennen kuukautisia ja kuukautisten aikana

  -yhdyntäkipu

  -ulostamis- ja virtsaamiskipu

  Endometrioosi aiheuttaa myös vuotohäiriöitä. Runsaat kuukautiset sekä tiputteluvuodot ovat yleisiä endometrioosista kärsivillä. Myös lapsettomuus on mahdollista.

  Endometrioosin hoito

  Endometrioosin hoito vaihtelee sen mukaan, kuinka voimakkaita oireita se kantajalleen aiheuttaa. Vähäoireiseen endometrioosiin tehoaa tulehduskipulääkkeet. Voimakkaisiin kipuihin joudutaan kokeilemaan erilaisia hoitoja, kuten hormonilääkkeitä. Joskus endometrioosi vaatii myös leikkaushoitoa, esimerkiksi hankalissa suoli- ja virtsaamisoireissa tai jos pesäkkeet kasvavat voimakkaasti.

  Erilaiset hoitokeinot:

  -munsarjojen estrogeenieritystä vähentävät lääkkeet

  -yhdistelmäehkäisypillerit ja ehkäisylaastarit

  -hormonikierukka

  -pelkkää keltarauhashormonia sisältävät minipillerit

  -jatkuva keltarauhashormonihoito tai GnRH-analogit

  -leikkaushoito

  Tilapäisapua kipuihin voi saada esimerkiksi akupunktiohoidoista tai jopa ruokavaliosta. Toiset ovat saaneet apua terveellisestä ruokavaliosta. Ruokavaliolla voi olla kipua helpottavaa vaikutusta, jos siitä poistaa kaikki tulehdusta aiheuttavat ruoka-aineet ja syö terveellisesti. Tämä on kuitenkin yksilöllistä eikä tietenkään paranna itse tautia.

  Raskaus on mahdollista

  Endometrioosi voi aiheuttaa lapsettomuuttaa, mutta raskautuminen luonnollisesti on mahdollista. Tähän vaikuttaa suuresti se, että missä kohtaa endometrioosi-pesäkkeitä kasvaa. Raskaus ja imetys usein vähentävät endometrioosioireita. Tauti voi myös rauhoittua raskauden jälkeen eivätkä oireet enää uusi. On myös mahdollista, että endometrioosi-pesäkkeet rauhoittuvat itsestään ajan kanssa.

  Jos raskaudet ja pitkät imetysajat eivät auta endometrioosiin, rauhoittuu tauti yleensä onneksi vaihdevuosiin mennessä. Parantavaa lääkehoitoa ei vielä valitettavasti ole, mutta lääketiede kehittyy koko ajan ja toivottavasti sairauteen löytyy pian helpotusta lisää.

  Lähteet: korento.fi ja terveyskirjasto.fi

  -Poikien äidit -toimitus-

   

  Vastaa