• You are currently viewing Kuivaksi oppiminen. Vinkkejä pottaharjoitteluun.

  Kuivaksi oppiminen. Vinkkejä pottaharjoitteluun.

  Kuivaksi oppiminen on yksi lapsuuden suurimpia saavutuksia. Milloin potalla käynti sitten kannattaa aloittaa? Yleisimmät suositukset sanovat, että lapsen tulisi olla sekä fyysiseltä että henkiseltä kehitystasoltaan valmis oppiakseen kuivaksi. Jokainen lapsi kehittyy yksilöllisesti, joten ihan ensimmäisenä kannattaakin unohtaa vertaileminen muihin lapsiin.

  Poikien äidit toimitus koosti muutamia vinkkejä, joilla voi auttaa lasta onnistumaan pottailussa. Muistathan kuitenkin, että nämä vinkit on niin kutsuttuja yleisvinkkejä, eivätkä välttämättä toimi jokaiselle. Pääasia, että muistat itse pitää pään kylmänä ja pysyä positiivisena, vaikka sinua alkaisikin turhauttaa. 😉

  KUIVAKSI OPPIMINEN, VINKKEJÄ POTTAHARJOITTELUUN

  • Ihan ensimmäisenä pitää tietenkin hankkia se potta. Monet lapset istuvan mieluummin potalla kuin WC-istuimen päälle laitettavalla supistajalla.

  • Laittakaa potta sellaiseen paikkaan, jossa on se on kätevästi saatavilla. Potan ei tarvitse olla kylppärissä, vaan voitte pitää sitä myös lähellä lasten leluja. Alussa on tärkeää, että potta on helposti saatavilla ja lapsi voi rauhassa tutustua siihen.

  • Tavoitteena on, että lapsi tottuu pottaan, joten anna lapsen harjoitella potalla istumista vaatteet päällä ja anna lapsen nousta pois potalta silloin kun hän haluaa.

  • Kun lapsi tuntee olonsa mukavaksi potalla vaatteet päällä, voitte harjoitella istumista potalla ilman vaatteita. Näin lapsi oppii yhdistämään riisumisen WC-käyntiin. Lapsi saa myös tuntumaa siitä, miltä potta tuntuu ihoa vasten.

  • Voit myös tyhjentää vaipan sisällön malliksi pottaan, jotta lapsi näkee, mitä potalla tulisi tapahtua. Kerro lapselle, että pissa ja kakka kuuluvat pottaan.

  • Tarkkaile lapsesi vessahädästä kertovia merkkejä. Osa lapsista osaa kertoa hädästä sanallisesti, toiset ääntelevät, jotkut menevät piiloon sohvan taakse. Kun huomaat merkit, ehdota lapselle potalle menemistä.

  • Poikien on helpompi opetella pissaamaan istuen. Jos pojat opettelevat pissaamaan seisten, he eivät ehkä halua istua alas kakkaamaan, sillä se saattaa tuntua yhtäkkiä hämmentävältä.

  • Anna lapsen harjoitella käsien pesemistä vedellä ja saippualla pottailun jälkeen, myös silloin, kun lapselta ei tule mitään. Tähän tarkoitukseen myydään myös erilaisia korokkeita, jotta lapsi voisi seistä sen päällä ja vanhemman selkä ei rasitu lavuaarin reunalla ”roikottamisesta”.

  • Pottaharjoittelun aikana helposti puettavat ja riisuttavat vaatteet on hyvä vaihtoehto. Jos lapsi saa itse vaatteet pois, saattaa se lisätä lapsen onnistumisen mahdollisuutta. Voit myös antaa lapsen olla kotona ilman housuja. Tällöin kyllä kannattaa muistutella potalle menosta. 😉

  • Lasta kannattaa kehua aina kun hän haluaa mennä potalle, myös silloin kun olet itse ehdottanut sitä lapselle.

  • Muista, että välillä vahinkoja sattuu, varsinkin kuivaksi opettelun alkuvaiheessa. Älä suutu lapselle, sillä se vain hankaloittaa oppimista. Jos lapsi kieltäytyy kokeilemasta jotakin uutta, hän ei todennäköisesti ole vielä valmis siihen. Voitte yrittää muutaman päivän tai viikon päästä uudelleen.

  • Kun lapsesi on ollut kuiva muutaman päivän ajan, voit vaihtaa vaipan alushousuihin. Toiset lapset tuntevat olonsa varmemmaksi vaipoissa kun taas toiset ovat innoissaan saadessaan ison pojan alushousut. Tarkkaile lapsesi reaktioita ja siirtykää alushousujen käyttöön sen mukaan.

   Tsemppiä ja malttia harjoitteluun!

   – Poikien äidit toimitus –

  Vastaa