• You are currently viewing Onko se vain päänsärkyä vai migreeniä? -lasten migreeni
    Photo: Vitolda Klein

    Onko se vain päänsärkyä vai migreeniä? -lasten migreeni

    Ihan jokaisella ihmisellä on joskus pää kipeä, myös lapsilla. Päänsärky on elimistön merkki siitä,  että kaikki ei ole täysin kunnossa.

    Pääkipu voi johtua monestakin syystä, esimerkiksi huonosti nukutusta yöstä tai jostain liikkeestä/asennosta mitä on edellisenä päivänä tehnyt. Päänsärky voi tulla jännityksestä tai liittyä ruokavalioon. Syitä on monia. Lievä päänsärky on yleensä harmiton ja paranee kotikonstein.

    Joskus päänsärky on kuitenkin toimintaa haittaavaa ja pidempikestoista, voisiko silloin olla kyseessä migreeni? Lapsilla migreeni on yllättävän yleistä. Sitä esiintyy 3–10 % kaikista lapsista. Migreenipäänsäryn esiintyvyys kasvaa iän myötä, ja teini-ikäisistä migreenistä kärsii yli 10 %.

    Millainen on lapsen migreeni?

    Nyrkkisääntönä tutkimuksiin lähtemiselle on se, että jos päänsärky haittaa lapsen tavallisia päivittäisiä toimia, on syytä käydä lääkärissä.

    Ennen ensimmäistä lääkärikäyntiä olisi hyvä merkitä ylös päänsäryn yksityiskohtia. Kuten se, että kuinka usein päänsärky tulee ja missä kohtaa päätä kipu tuntuu. Liittyykö kipuun muita oireita ja kuinka kovaa on kipu asteikolla nollasta kymppiin.

    Lääkäri tehtävä on selvittää onko toistuva ja elämää haittavaa päänsärky mistä johtuvaa.

    Päänsärky voi olla jännityspäänsärkyä, migreeniä tai psyykkisten tekijöiden laukaisemaa päänsärkyä.

    Migreenin erottaa siitä, että särky alkaa nopeasti ja on kovaa. Migreenissä silmät ovat usein valonarat, joskus migreeni voi tulla nopeasti välkkyvistä valoista. Osa migreenistä kärsivistä kärsii myös näköpuutoksista tai kuviosta näkökentällä. Osalla voi olla raajojen puutumista tai pistelyä. Migreenitaipumus on perinnöllistä.

    Jännityspäänsärky ei ole useinkaan yhtä kovaa kuin migreeni päänsärky ja siihen ei liity edellä mainittuja herkkyyksiä. Psyykkisten tekijöiden päänsäryn tunnistaa siitä, että päänsärky on aina samanlaista, eikä niin vahvaa kuin migreeni ja jännityspäänsärky.

    päänsärky lapsella
    Photo: Volodymyr Hryshchenko

    Miten migreeniä hoidetaan?

    Lapsen migreenipäänsärkyyn auttavat parasetamoli ja ibuprofeeni, joita annetaan painonmukaisilla annoksilla. Lääkkeet kannattaa antaa kohtauksen alkuvaiheessa. Myös migreenin täsmälääkkeet auttavat yleensä hyvin nuoruusiän migreeniin, mutta pienemmillä lapsilla näyttöä tehosta on toistaiseksi vähän. Mikäli migreenikohtaukset ovat viikoittaisia tai poikkeuksellisen paljon arkea haittaavia, voidaan harkita myös jaksottaista estolääkitystä. (Lähde: Mehiläinen)

    Lue lisää estolääkityksestä: Migreeniyhdistys

    On olemassa myös erilaisia ennaltaehkäiseviä laitteita, kuten migreenipanta, joiden on kliinisissä tutkimuksissa todettu lievittävän migreenikohtauksia ja päänsärkyä. Varmista kuitenkin aina käyttö ensin lääkäriltä.

    Lähteet: Käypä hoito, Yle,Mehiläinen

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa