• You are currently viewing Saako lapsen puhelinta tutkia?
    Kuva: Rahul Chakraborty

    Saako lapsen puhelinta tutkia?

    Välillä tulee tilanteita missä vanhemmat miettivät saako oman lapsen puhelinta tutkia, vai onko se kiellettyä?

    Mitään virallista sääntöä tähän ei ole, mutta suosituksia löytyy paljonkin.

    Matkapuhelimella ja sosiaalisessa mediassa lähetetyt viestit kuuluvat perus- ja ihmisoikeutena turvatun viestintäsalaisuuden piiriin, ja tämä oikeus koskee myös alaikäisiä lapsia.

    Samaan aikaan huoltajilla on lain mukaan myös oikeus ja velvollisuus huolehtia lapsen kehityksestä ja hyvinvoinnista. Siihen kuuluu lapsen ikään ja kehitystasoon sopiva valvonta sekä huolenpito.

    Viesti on ristiriitainen, miten voit vanhempana toimia oikein?

    Onko lapsen puhelimen tutkiminen rikos?

    “Minä omistan puhelimet ja maksan laskut, minulla on oikeus myös katsoa halutessani puhelimen sisältöä” -Saattaa osa vanhemmisra ajatella. Ihan näin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole. Samalla periaatteella voisit lukea myös lapsen lähettämät suljetut kirjeet, koska postimerkki ja kuori on ostettu sinulta saaduilla rahoilla.

    Lapsen perus- ja ihmisoikeuksiin kuuluvaa viestinnän suojaa ei tule rikkoa kevyin perustein.

    Lapsen puhelimen tutkiminen ei ole rikos, mikäli sen tutkiminen on lapsen turvallisuuden, sekä hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeää. Tutkiminen olisi kuitenkin hyvä sopia lapsen kanssa yhdessä.

    Ensimmäinen asia on pyytää puhelinta lapselta tarkastettavaksi. Sitä ei tule lähtökohtaisesti ottaa pyytämättä. Lapsen näkemys ja mielipide on myös aina selvitettävä ja otettava huomioon.

    Mikäli lapsi kieltää puhelimen katsomisen, on vanhemman mietittävä tarkasti onko asia niin vakava ja tärkeä, että lapsen suojaa tulee viestinnän suojan osalta loukata.

    Oleellista on ehdottomasti myös se, että minkä ikäinen lapsi on kyseessä. On eri asia kurkata 7 vuotiaan viestejä kuin 17 vuotiaan viestejä.

    lapsi ja puhelin
    kuva: Julia Coimbra

    Sovi etukäteen säännöt ja valista netin vaaroista

    Tärkeää olisikin keskustella lapsen kanssa ennen puhelimen hankintaa siitä, miten sosiaalisessa mediassa ja netissä käyttäydytään.

    Pienen lapsen kohdalla voi olla järkevää harkita lapsen viestinnän seuraamista aluksi, sillä sen harjoittelu vaatii aikaa. Esimerkiksi luokkien Whatsapp ryhmissä on kiusaamista tai jopa K18 materiaalia jaettuna. Jos kukaan aikuisista ei tiedä mitä ryhmässä tapahtuu, voi toiminta jatkua pitkäänkin asiattomana.

    Miettikää voisiko luokkien ja harrastusryhmien Whatsapp ryhmään lisätä aina yhden aikuisen ylläpitäjän valvomaan toimintaa, lasten kanssa sopimalla tietysti!

    Opeta lastasi kertomaan sinulle, jos hän törmää puhelimensa kautta johonkin epäasialliseen tai ahdistavaan. Muihin lapsiin kohdistuva kiusaaminen tulisi myös kertoa aikuiselle.

    Muista, että lapsen ja nuoren on usein helpompi sitoutua pelisääntöihin, kun ne sovitaan yhdessä.

    -Poikien äidit toimitus-

     

    Vastaa