• You are currently viewing #silmälasiköyhyys -kun ei ole varaa nähdä

  #silmälasiköyhyys -kun ei ole varaa nähdä

  #silmälasiköyhyys

  Paljon on ollut puhetta erilaisista köyhyyksistä, mitkä kohdistuvat tiettyihin hankintoihin. Hankintoihin, mitä ihmisen on pakko tehdä. (Esimekkinä kuukautisköyhyys)

  Mutta, miksi kukaan ei puhu silmälasiköyhyydestä?

  Minäpä puhun!

  Esimerkiksi omalla kohdallani kuukautiset vievät minulta rahaa vain 5€/kk, eli noin 60€ vuodessa. Kuukautissuojat eivät ole ollut minulle mikään mahdoton investointi missään elämäntilanteessa. (Kyllä olen ollut työtön ja opiskelija, elänyt ihan minimillä, joten tiedän mistä puhun)

  Kun taas silmälasit vievät minulta nyt ainakin 800€ vuosi, se on kuukaudessa melkein 70€ ja se todella olisi pienituloisena ollut minulle iso raha! Onneksi minulla oli silloin vielä hyvä näkö.

  Ja ajatella jos perheessä on useampi henkilö joka tarvitsee silmälasit. Mitä jos lasit hajoaa tai häviää useasti? ilman niitä ei kuitenkaan pärjää, ne on pakko hankkia!

  Silmälasiköyhyys

  Silmälasien hintaan ei pysty aina edes hirveästi vaikuttamaan.

  Vaikka valitseekin ne edullisimmat kehykset, voi linssit maksaa jo maltaita. Näin käy esimerkiksi minulle, kun näköni on niin huono ja huononee nopeasti lisää. Tarvitsen kuitenkin lasit, koska en voi tehdä muuten töitä.

  Mitkä kaikki asiat vaikuttavat lasien hintaan?

  Yksi on ainakin valmistusmaa. Linssejä valmistetaan sekä Euroopassa että Kaukoidässä ja alkuperämaa vaikuttaa tietysti niiden hintaan. Sitten on linssin tyyli. Mitä pelkistetympi linssi, sitä halvempi se on, kaksitehot ovat kalliimmat kuin yksitehot. Hintaan vaikuttaa myös lasien vahvuus ja valitut kehykset.

  Silmälasien keskimääräinen käyttöikä on noin kolme vuotta, mutta jos näkö heikkenee jatkuvasti (kuten minulla) niin lasit on pakko hankkia useammin.

  Entäs lapset? Aika harvan lapsen lasit pysyy käyttökelpoisena tai tallessa kolmea vuotta. Siinä saa olla hankkimassa laseja lasien perään!

  Valtiolta tukea silmälasien hankintaan!?

  Miksi lasit eivät voi olla kelakorvauksen alaisia? Olisi mahtavaa jos niistä edes osa korvattaisiin. Tai voisiko olla joku muu tapa miten lasien hintaa saataisiin kuluttajalle alennettua?

  Vaikka omalla kohdallani pystyn lasit maksamaan itselleni ja yhdelle pojalleni, niin olen aika huolissani perheistä joissa on pienemmät tulot. Eikä se meidän keskituloistenkaan taloudessa mikään pikku juttu ole, kun pitää repäistä tonni rahaa laseihin. Siinä voi jäädä pesukoneen korjaukset tai sopivat talvivaatteet hankkimatta.

  Onkohan olemassa perheitä, joissa silmälasit jää hankkimatta, koska rahat niihin ei riitä? Miksi tästä ei puhuta? Silmälaseja kun ei voi korvata millään muulla!

  Kommentit

  1. Jonna

   Lasien hankintaan saa avustusta sosiaalisin perustein.

  2. Laura

   Hei, Kelalta voi saada maksusitoumuksen silmälaseja varten. Samoin kunnalta/sossulta (en muista tarkkaan), myös lapset. Olen alalla ja näitä tulee vastaan. En osaa sanoa mitkä kriteerit ovat ja toki niissä jotain rajoitteita on, mutta halusin korjata väitettä ettei laseihin voi saada tukea. Lisäksi osamaksua voi käyttää ainakin joissain ketjuissa tai vaihdattaa pelkät linssit omaan kehykseen alennettuun hintaan.

   1. Jonna

    Mahtavaa jos tällaisia mahdollisuuksia on. Toivottavasti niistä tiedetään.

    1. Laura

     Sinullahan on tässä oiva paikka kertoa niistä 🙂

     1. Jonna

      juu siis tässä ne nyt on kommenteissa esillä kiinnostuneille. Jotenkin ehkä kuitenkin koen, että silmälasit on iso ja kallis hankinta myös keskituloiselle duunarille ja jos silmälaseihin saa apuja vain ne joilla on kaikista pienimmät tulot. Toki mahtavaa, että saavat! Minusta laseista voisi antaa sitä tukea kaikille.

   2. Sirpa Sillanpää

    No joo, sankojen hinnan säästää kun vaihtaa vaan linssit. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että vanhojen linssien irroittamisesta otetaan erikseen hinta, samoin uusien linssien laittamisesta vanhoihin kehyksiin +tietysti linssien hinta. Lopputulemalla tarjous sangat ja linssit saattaa olla kuitenkin halvemmat, ainakin on kokemuksen perusteella.

    1. Liisa

     Eihän toimeentulotukea saa kuin erittäin pienillä tuloilla. Eli tämä ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu hakea maksusitoumus Kelalta.

  3. Hanski

   Ai keskimääräinen ikä laseilla 3v…jaiks.. taisin ekoja laseja pitää ehkä 8-11 vuotta, toisia ehkä 5 vuotta ja näitä nykyisiä jo 6 vuotta takana ja vasta äskettäin vaihdoin ekan kerran edes nenätyynyt näihin. Että juu..pennitön venyttää vähästään.

   1. Jonna

    Ymmärrän, onhan noi kalliita. Ite en näe samoilla laseilla muutamaa vuotta pidempään tehdä töitä.. näkö heikkenee koko ajan.

  4. Kirsi

   Muistelen, että omassa lapsuudessa silmälasit sai vähentää verotuksessa. Tai jollain tavalla niitä kompensoitiin. Monesti tätä olen kaivannut kun omat lasit on täytynyt uusia vuoden-parin välein. Nykyiset hankin kesällä ja kauhuissani olin kun ekat monitehot määrättiin. Näin työttömänä niitä onkin kiva maksella.. Ja ei, en todellakaan ota kalleimpia vaan pyrin kestäviin niin ulkonäöllisesti kuin laadullisestikin. Harmi vaan, että myös linssit tuntuvat kuluvan paljon nopeammin kuin aiemmin. Kauhulla odotan joutuuko jossain vaiheessa hankkimaan lasit myös perheen pojille, ajatuskin ahdistaa.

  5. Isa

   Kelalta tai oman kunnan/kaupungin sosiaalitoimesta voi tosiaankin hakea tukea lasien hankintaan. Usein kaupungilla ja etenkin Kelalla on tietyn optikkoliikkeen kanssa sopimushinnasto, joka yleensä korvaa minimihintaiset lasit, isoissa voimakkuuksissa voidaan korvata myös ohennus. Kannattaa myös muistaa että kuukautisiin menee kuukaudessa keskimäärin 3-5 päivää, laseja käytetään yleensä joka päivä ja monesti vielä koko hereilläoloaika – näin ollen kannattaisi miettiä mikä on lopullinen päiväkustannus. Lasit saa aina myös halvemmallakin, mutta moni kuitenkin haluaa enemmän ohennuksia, parempia moniteho ja pinnoitteita. Evät ne mitenkään pakollisia ole, ohennukset ehkä jossain tilanteessa mutta ainakin meidän ketjussa parametrit riittää hyvinkin isoihin voimakkuuksiin ihan peruslinssillä. Mutta asiakas usein valitsee kuitenkin oman mukavuutensa ja paremman näön vuoksi laadukkaammat linssit. Hintavertailua kannattaa ehdottomasti tehdä, on iso ero siinä käykö ostamassa lasinsa Instrumentariumilta, Silmäasemalta vai Specsaversilta esimerkiksi. Yleisenä muistutuksena myös, jos näkö huononee nopeasti ja voimakkuutta on paljon, on hyvä käydä välillä myös silmälääkärin tutkimuksessa, sillä isot voimakkuudet altistavat useammille silmäsairauksille. Terveisin optikko

  6. Hanna

   Itse joudun käyttämään silmälaseja ja vasta jouduin uusimaan omani. optikollakin sanoin että on ihan järjetöntä että silmälaseista veloitetaan satoja euroja niiltä joiden on pakko niitä nähdäkseen pitää ☹️ Ne on kuitenkin jokapäiväisessä käytössä niin itse ainakin haluan että miellyttävät omaa silmää ja ovat mukavat että käyttökin olisi mukavaa.

  7. Anselmi

   Kela voi myöntää perustoimeentulotukea silmälasien hankintaan. Saat maksusitoumuksen Kelan kilpailuttamaan optikkoliikkeeseen.

   Voit ostaa optikkoliikkeestä maksusitoumukseen merkittyä hintaa kalliimmatkin silmälasit, mutta Kela korvaa vain sitoumuksen mukaisen hinnan. Maksat siis ylittävän osan itse.

   Jos ostat silmälasit ilman maksusitoumusta, silmälasien kustannuksista voidaan huomioida enintään se summa, jonka lasit olisivat maksusitoumuksella tulleet maksamaan Kelan kilpailuttamassa optikkoliikkeessä.

   Silmälasien hankintaan voi saada perustoimeentulotukea 3 vuoden välein. Erityisen painavasta syystä tukea voidaan myöntää useammin.

   Ilmoita hakemuksen Lisätiedot-kohdassa, jos tarvitset maksusitoumuksen silmälaseihin. Kirjoita myös, omistatko silmälasit tällä hetkellä, milloin ne on hankittu ja mistä syystä tarvitset uudet silmälasit.

   Yllä suora kopio Kelan sivuilta. Toki perustoimeentulotuki oikeus ei aina täyty vaikka rahat olisivat todella tiukilla.

   Mutta oikeuden voi laskea Kelan sivuilta ja hakemuksen voi tehdä sähköisesti.

  8. Kaija Pesonen

   Sitten on meitä joiden pitää käydä ensin silmälääkärissä jos on leikatut silmät. N. 100€ lisää kustannuksiin.

  9. Konna

   Täytyy teipillä korjata. Lapselta ainakin. Ei pysy ehjinä. Nyt pari vuotta liimalla pysynyt ja haaveillaan yhdessä laseista, joissa tyynyt. Kova yritys, että keväällä pystyisi ne ostamaan. Kun molemmat vanhemmat töissä, ei niitä tietenkään kustanneta. Eikä mitään muutakaan. Sen vuoksi ei rahaa jääkään mihinkään ylimääräiseen, kun työssäkäyvä maksaa kaikki itse, omasta palkasta. Tuilla eläminen olisi siinä mielessä helpompaa, että saisi tosiaan vaikka ne lasitkin. Käyn kuitenkin mielummin töissä, mielenterveyden ja omantunnon vuoksi. Tyhmäähän se on, mutta lapset näkee esimerkin työnteosta.

   1. Jonna

    Tää on kyllä Suomessa outoa, että jos tekee töitä (perus palkalla) niin saa samat kun kotona työttömänä. Ei ihan aina mene ymmärrykseen.

  10. Emilia Karoliina

   Lapsillani molemmilla taaperoiässä määrätyt lasit. Saavat ne Kymsoten maksusitoumuksella ilmaiseksi vuosittain. Ovat nyt 3v ja 5v. Aurinkolasit valitettavasti joudutaan itse kustantamaan n. 300€/v. Maksamme laseihin ja aurinkolaseihin myös aina turvan 30€ joka korvaa lasit rikkoutuessa.
   Itse taas en voi uusia lasejani tarpeeksi usein koska olemme niin pienituloisia. Sillon kun voin uusia vahvuudet, joudun tehdä osamaksusopimuksen. Näköni huononee vuosittain. Joudun myös kustantamaan silmälääkärin itse 100€/kerta koska aikuisena en pääse julkiselle, vaikka optikko ei voi määrätä minulle uusia voimakkuuksia epämääräisen näköni takia. Se tuntuu todella epäreilulta.

  Vastaa