• You are currently viewing Tunnista henkinen väkivalta parisuhteessa
    photo Jan Kopřiva

    Tunnista henkinen väkivalta parisuhteessa

    Puhumme usein parisuhteen fyysisestä väkivallasta, koska se on helppo huomata ja tunnistaa. On olemassa kuitenkin toinenkin väkivallan muoto, mikä tarvitsee yhtälailla tarkastelua, se on henkinen väkivalta.

    Henkinen väkivalta parisuhteessa voi olla alistamista, arvostelua, nimittelyä, halveksuntaa, määräilyä, kontrollointia, rajoittamista, mustasukkaisuutta, eristämistä, itsensä vahingoittamisen uhkailua, toisen tavaroiden hajottamista tai mököttämistä. Yksi yleinen henkisen väkivallan muoto on sukulaisten ja ystävien tapaamisen rajoittaminen.

    Henkinen väkivalta on hyvä tunnistaa ja opettaa myös omat lapset tunnistamaan henkisen väkivallan merkit.

    Pahimmillaan nuori voi kokea tietämättään pitkään henkistä väkivaltaa parisuhteessaan.

    Henkinen väkivalta voi johtaa fyysiseen väkivaltaan

    Henkisen väkivalta pitäisi tunnistaa ajoissa, jotta voisimme estää sen ikävät seuraukset.

    Henkinen väkivalta voi jättää pitkät arvet uhrille ja siitä toipuminen voi olla pitkä kivinen tie. Henkinen väkivalta saatetaan kokea fyysistä väkivaltaakin pahemmaksi. Väkivallan kokija voi vähitellen väkivallan jatkuessa menettää yhteyden omiin tarpeisiinsa, tunteisiinsa ja tahtoonsa. (Nollalinja)

    Henkinen väkivalta voi käynnistää myös fyysisen väkivallan niin, että pitkään henkistä väkivaltaa kokenut saattaa lopulta puolustaa itseään fyysisellä väkivallalla.

    Väkivalta muodostaan huolimatta se on aina väärin.

    On tärkeää tunnistaa henkisen väkivallan piirteet myös itsessään. Jos lapsesi näkee vanhempansa harrastavan henkistä väkivaltaa, voi se muodostua lapselle normaaliksi osaksi aikuisuutta ja parisuhteita.

    henkinen väkivalta
    photo: Tom Pumford

    Mistä apua henkiseen väkivaltaan?

    Apua voit hakea läheisiltäsi tai jos tuntuu, että kukaan ei voi auttaa sinua niin voit lähestyä erilaisia auttavia tahoja.

    Avun pyytäminen voi tuntua ensin vaikealta, mutta kun teet ensimmäisen askelen, niin huomaat pian, että se oli oikea ratkaisu.

    Lähteet: Ensi- ja turvakotien liitto, Nollalinja, Mieli ry, Yle Uutiset.

    -Poikien Äidit toimitus-

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vastaa