• Lasten turvaistuin- millainen ja kuinka kauan?

    Suurin osa käyttää arjessaan autoa, ja perheenlisäystä tullessa mietitäänkin, millaisen istuimen tai kaukalon hän tarvitsee? Mietitään ehkä hintaa ja laatua, olisiko joku käytetty istuin sopiva? Mihin asti ylipäätään lapsi tarvitsee istuimen?

    Vauva kaukalossa

    Vauva matkustaa autossa turvakaukalossa selkä menosuuntaan. Kaukaloita on turvavöillä asennettavia, sekä auton isofixeihin kiinnitettäviä. Kunkin kaukalon käyttöohjeissa lukee, mihin ikään asti kaukaloa voidaan käyttää. Selkä menosuuntaan asennettavaa tuvakaukaloa ei saa asentaa etupenkille, jos etuistuin on varustettu turvatyynyillä.

    Lasten turvaistuin

    Turvaistuimessa selkä menosuuntaan nelivuotiaaksi

    Kun kaukalossa tulee pituus- ja painorajat vastaan, on lapsen aika siirtyä turvaistuimeen. Turvaistuimia on erilaisia, jotka voidaan myös asentaa isofixein tai turvavöillä kiinnittämällä. Turvaistuinta on turvallisinta käyttää selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään, vähintään nelivuotiaaksi saakka.

    Lapsen niska on herkkä ja pää painava, selkä menosuuntaan istuimessa ne saavatkin parhaimman tuen törmäystilanteessa. Koukussa olevat jalat eivät ole vaaraksi tai haitaksi lapselle, eivätkä ole syy kääntää kasvot menosuuntaan liian aikaisin. Turvaistuimia on mahdollista ostaa myös ovelle käännettäviä, jolloin lapsen istuimeen laitto on helpompaa. Näissä istuimissa painorajat ovat kuitenkin alhaisempia kuin muissa, jolloin istuimen jälkeen tulisi todennäköisesti ostaa vielä eri istuin ennen turvavyöistuimeen siirtymistä.

    Turvavyöistuin käytössä 150 cm asti

    Laki velvoittaa turvavyöistuimen käytön kunnes lapsi on 135 cm pitkä. Liikenneturva suosittelee turvavyöistuimen käyttöä kuitenkin 150 cm asti. Turvavyöistuinta käytettäessä auton turvavyöt asettuvat oikeille paikoille, sekä mahdollisessa törmäyksessä istuin suojaa lasta myös sivuilta.

    Laki sallii autossa myös korokkeen käytön turvavyöistumen sijaan. Muista tarkistaa istuimista minkä kokoisille lapsille ne ovat hyväksytty.

    Turvakaukaloista- ja istuimista löydät suosituksia ja testituloksia esimerkiksi autoliiton sivuilta.

    Käytetty kaukalo tai istuin?

    Moni vanhempi saattaa miettiä käytetyn kaukalon tai istuimen hankintaa. Tärkeintä on tietää istuimen käyttöhistoria, ja esimerkiksi perheen tai sukulaisten kesken istuinta on turvallista kierrättää, kun tiedetään varmaksi istuimen ikä sekä se, että onko se ehjä. Istuimet ja kaukalot vanhenevat, ja niiden keskimääräinen turvallinen käyttöikä on seitsemän vuotta. Löydät kunkin kaukalon sekä istuimen rungosta niiden valmistus vuoden- sekä viikon.

    Mikäli lastenistuin tai kaukalo joutuu kolariin, on ne syytä vaihtaa uuteen.

     

    Lähde: Liikenneturva

    -Poikien äidit toimitus-

    Vastaa