Vauvan koliikki- mikä avuksi?

Vauva kommunikoi itkemällä, joten itkeminen ei ole vauvan arjesta poikkeavaa. Miten sitten erottaa vauvan koliikki normaali itkuista? Koliikilla tarkoitetaan vauvan selittämätöntä hyvin runsasta itkua. Virallinen määritelmä vauvan koliikille on vähintään kolme tuntia itkua, kolmena päivänä viikossa, kolmen viikon ajan. Myös vähempi, mutta toistuva itku varsinkin iltaisin luetaan koliikiksi.

Vauvan koliikki

Alkaa muutaman viikon iässä

Usein vauvan koliikki alkaa muutaman viikon iässä, on huipussaan 6-8 viikon iässä ja loppuu hiljalleen neljän kuukauden iässä. Yli puolen vuoden iässä koliikki on harvinaisempaa. Tyypillisimmin koliikki painottuu iltaan klo 18-24 välille, mutta itkua voi olla pitkin päivää tai yötä. Vauvan itkun määrä ja voimakkuus vaihtelee, usein hän saattaa vetää itseään kaarelle itkiessään.

Koliikin syy on valitettavasti tuntematon. Todennäköistä on, että taustalla on useampia aiheuttajia. Vauvalla suolisto on vielä kehittynyt, jonka vuoksi vauvalle saattaa tulla kipeitä vatsvaivoja. Koliikki ongelmia on yhtälailla niin rinta- kuin pulloruokaa saaneilla, eikä kaikkiin koliikki tapauksiin liity vatsavaivat. Myös hermoston kehittömyys voi olla syy koliikille.

Mistä apua?

Valitettavasti koliikkiin ei ole suoranaista apua tai lääkettä. Vauvan oloa voi yrittää helpottaa esimerkiksi:

  • Keinuva liike, tai pystyasento
  • Apteekista saatavia ilmakuplia pilkkovia lääkkeitä voi myös kokeilla vatsavaivoihin.
  • Maitohappobakteerit
  • Vauvan osteopatia tai vyöhyketerapia
  • White noise/imurin hurina rauhoittaa
  • Tutin imeskely voi rauhoittaa
  • Vatsan/jalkojen hieronta

Ja valitettavasti voi olla myös niin, että ainoa mikä auttaa on aika. Muista myös oma jaksaminen, pyydä neuvolasta apua. Vaikka koliikki on ohimenevää, on se vanhemmille hyvin raskasta aikaa.

Lähde: terveyskirjasto

-Poikien äidit toimitus-

Vastaa