• You are currently viewing Kupari – vai hormonikierukka?
  Photo by Molly Blackbird

  Kupari – vai hormonikierukka?

  Kupari – vai horminikierukka? Oletko ollut tämän kysymyksen äärellä? Mitä vastasit? Synnyttäneille naisille suositellaan neuvolassa huomattavasti useammin hormonikierukkaa kuin kuparia.

  Hormonikierukka

  Runsaista tai kivuliaista kuukautisista kärsivälle hormonikierukka on paras valinta, sillä se vähentää voimakkaasti vuodon määrää ja auttaa yleensä kuukautiskipuihin. Hormonikierukka on ehkäisyteholtaan paras kierukka. Pienelle osalle hormonikierukan käyttäjistä voi tulla sivuvaikutuksena etenkin käytön alussa rintojen arkuutta, ihon rasvoittumista tai aknea tai ohimeneviä munasarjakystia. Hormonikierukoita on kahta eri kokoa ja kolmea eri hormonitasoa. Näistä Mirena®-kierukka on tehokkain runsaiden kuukautisten hoitoon. Hormonikierukkaa ei suositella rintasyövän sairastaneelle naiselle.

  Kuparikierukka

  Kuparikierukka soveltuu vaihtoehdoksi niille, jotka haluavat hormonittoman vaihtoehdon. Kuparikierukka lisää kuukautisten määrää eikä sen vuoksi yleensä sovellu runsaista vuodoista kärsiville. Kuparikierukka ei vähennä kuukautiskipuja. Kuparikierukkaan liittyy myös hieman lisääntynyt bakteeriemätintulehdusten (bakteerivaginoosi) riski. Kuparikierukoita on eri kokoisia ja muotoisia.

  Suositukset toki on aina suosituksia ja se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Hormonikierukan asettamisen jälkeen monilla naisilla on vuoto-ongelmia. Vuoto voi pitkittyä, tihentyä, tulla runsaammaksi, harventua tai jäädä kokonaan pois. Voi tulla myös turvotusta, päänsärkyä, aknea painon nousua, selkäsärkyä, mielialavaihtelua ja pahoinvointia voi esiintyä. Rinnat voivat aristaa.
  Kuparikierukan haitat puolestaan ovat erilaisia. Yleisimpiin haittavaikutuksiin kuuluu kuukautisten runsastuminen ja kuukautiskipujen lisääntyminen. – Kuparikierukan käyttäjillä esiintyy muita naisia enemmän kohtu- ja sisäsynnytintulehduksia ja bakteerivaginoosia.

  – Poikien äidit toimitus –

  Lähteet: Mehiläinen, Ehkäisynetti, Terveyskirjasto

  Vastaa