• You are currently viewing Mitä eroa on UVA -JA UVB -säteillä? Näin tulkitset aurinkorasvan tuoteselostusta

  Mitä eroa on UVA -JA UVB -säteillä? Näin tulkitset aurinkorasvan tuoteselostusta

  Oletko joskus miettiny mitä eroa on UVA -ja UVB – säteillä? Kummaltakaan ei voi välttyä, mutta niiden vaikutuksia voi vähentää. Altistumme UVA-säteilylle jopa autossa, sillä ikkunalasi ei pysäytä UVA-säteilyä eikä säteiden vaikutusta näe heti. Siksi on tärkeää, että oma aurinkorasva suojaa tehokkaasti UVA-säteilyltä.

  UVB-säteet ovat voimakkaampia kuin UVA-säteet. Juuri ne aiheuttavat ihon palamista ja näin vaikuttavat merkittävästi ihosyövän kehittymiseen. Ikkunalasi kuitenkin pysäyttää UVB-säteilyn. Ennen vuotta 2006 aurinkosuojatuotteet suojasivat lähinnä UVB-säteiltä.

  MITÄ EROA ON UVA JA UVB – SÄTEILLÄ?

  UV-säteily luokitellaan aallonpituuden mukaan. UVA-säteilyn aallonpituus on välillä 315 – 400 nm ja UVB-säteilyn aallonpituus välillä 280 – 315 nm (nm = nanometri). Suurimmat erot UVA- ja UVB-säteilyn välillä ovat niiden vaikutuksessa ihoon, kuinka syvälle ihoon ne tunkeutuvat ja siinä, miten ilmakehä vaimentaa UVA – ja UVB-säteitä.

  UVB-säteily tunkeutuu vain ihon pintaosiin. Sen vaikutuksesta ihon pintasolukko lisääntyy ja pigmenttihiukkasten määrä ihossa kasvaa. UVB-säteily polttaa ihoa ja altistaa suurina määrinä ihosyöville. Ilmakehän otsoni, vesihöyry, happi ja hiilidioksidi vaimentavat auringon UVB-säteilystä noin 90 %.

  Muistathan, että auringon vahingoittavat säteet läpäisevät pilvet, joten muista suojautua auringolta myös pilvisinä päivinä.

  UVA-säteily tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin ja ruskettaa ihossa olevaa pigmenttiä sekä aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Myös UVA-säteily voi edistää ihosyövän syntyä. UVA-säteily ei juuri vaimene ilmakehässä.

  Lue myös: Kesäloma tulee, mihin lapset? – vinkkejä

  MITÄ AURINKORASVAN SUOJAKERROIN TARKOITTAA?

  Aurinkorasvan suojakerroin kertoo, kuinka kauan iho kestää UVB-säteitä ennen kuin se alkaa punoittaa eli palaa. Mitä korkeampi SPF  lukema on (Sun Protection Factor; aurinkosuojavoiteen suojakerroin) sitä tehokkaammin rasva suojaa haitalliselta auringon säteilyltä. Käytännössä SPF-lukema kertoo, kuinka paljon pidemmän ajan suojattu iho kestää auringossa palamatta suojaamattomaan ihoon verrattuna.

  Vaikka SPF tarkoittaa, että se suojaa sinua pidemmän ajan, on tärkeää ajatella parasta kokonaisstrategiaa aurinkosuojaa koskien. Pelkkä korkean suojakertoimen aurinkosuojaan turvautuminen ei suojaa täydellisesti.

  KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ AURINGOLTA SUOJAUTUMISEEN:

  – Etsi varjoisa paikka erityisesti päivän kuumimpaan aikaan, kun aurinko on voimakkaimmillaan

  – Käytä UV-suojaavia aurinkolaseja suojataksesi herkkää silmien aluetta

  – Peitä itseäsi vaatetuksella ja päähineillä

  – Poikien äidit toimitus –

  Lähteet: terveyskirjasto, stuk.fi

  Vastaa