• Meille iski enterorokko! Koska takaisin hoitoon?

  Enterorokko on herkästi tarttuva rokkotauti, joka on enteroviruksen aiheuttama. Sitä esiintyy erityisesti pikkulapsilla. Enterorokkoa on eniten liikkeellä loppukesän sekä syksyn aikana. Tartunnan voi saada joko pisaratartuntana, tai kosketuksen välityksellä. Enterorokkoa kutsutaan myös käsi-suu-jalkataudiksi, siihen liittyvien rakkuloiden vuoksi.

  Enterorokkoon ei ole rokotetta. Tartuntoja pyritään ehkäisemään huolellisella käsien saippuapesulla erityisesti ennen ruokailuja, wc-käynnin sekä vaipan vaihdon jälkeen.

  Enterorokko

  Millaisia oireita enterorokko aiheuttaa?

  Usein taudin oireet ovat lieviä ja muistuttavat flunssaa. Oireiden kesto on n. viikon. Tyypillisimpiä oireita ovat:

  • kuume
  • rakkulat kämmenissä, jalkapohjissa tai suussa
  • kurkkukipu
  • voimattomuus
  • kuume
  • vatsaoireet

  Iho-oireet alkavat tyypillisesti muutaman päivän kuluessa kuumeen alkamisesta. Enterorokko on pääsääntöisesti lastentauti, mutta lapsiperheissä myös aikuiset saattavat siihen sairastua. Enterorokko voi myös vaurioittaa kynsiä, kynnet saattavat mennä poikki keskeltä.

  Koska palata päiväkotiin tai töihin?

  Enterorokko tarttuu ja leviää jo ennen oireiden alkua, jolloin sairaan lapsen tai aikuisen eristämisestä ei ole hyötyä. Päiväkotiin ja töihin voi palata kuumeen laskiessa, sekä yleisvoinnin sen salliessa.

  Enteroviruksia on olemassa kymmeniä erilaisia, joten immuniteetin enterorokon sairastava saa vain kyseiselle virukselle. Hän voi sairastua uudestaan toiseen enteroviruksen tyyppiin.

  Lähteet: THL

  -Poikien Äidit toimitus-

  Vastaa