• Eroavien naisten keski-ikä on 41 vuotta -mitkä syyt johtavat eroon?

    Keski-iän kolkuttaessa ovelle moni nainen kokee suuria mullistuksia elämässään. Lapset kasvavat, keho muuttuu ja aikaa jää todennäköisesti itselleen entistä enemmän. Eroavien naisten keski-ikä on 41 vuotta, joten yksi keski-iän mullistus saattaa olla avioero.

    Avioerojen vuosittainen määrä on vaihdellut ilman selvää suuntaa. Vuosi 2020 oli toinen peräkkäinen vuosi, jolloin erojen määrä suureni. Vuosittaiset määrän muutokset ovat olleet kuitenkin niin pieniä, että avioeronneisuus, eli avioeronneiden määrä suhteessa naimisissa oleviin, on pysynyt samalla tasolla jo yli 20 vuotta. Vuonna 2020 avioeroon päättyi 13 478 avioliittoa. (Tilastokeskus)

    Kun puhutaan ensimmäisestä avioliitosta, niin naiset olivat erotessaan keski-iältään 41,1 vuoden ikäisiä. Vastaava miesten keski-ikä oli 43,4 vuotta (vuonna 2020.)

    Suomessa kokonaiseronneisuusluku on jo pitkään ollut lähellä 0,50:tä. Se tarkoittaa, että tällä erovauhdilla puolet avioliitoista päätyisi jossain vaiheessa eroon.

    Lue myös: Lapsityypit -tunnistatko omasi?

    Lue myös: Poikaraskaus ja tyttöraskaus, onko niissä eroja?

    Avioero

    Avioero tapahtuu yleensä naisen aloitteesta

    Kaikista avioeroista kaksi kolmesta tapahtuu naisen aloitteesta. Joka kolmannella kerralla ero tulee miehelle täytenä yllätyksenä. Moni mies ei ole huomannut, että suhteessa on joku vialla. (IltaSanomat)

    Pitä pidemmälle mennään, sen enemmän naisten osuus avioeron aloitteista lisääntyy.

    Miksi nainen haluaa erota erityisesti 40-50 vuotiaana? Moni nainen saattaa lasten kasvettua tai muutettua pois kotoa pohtia, mitä kaikkea annettavaa elämällä vielä voikaan heille olla. Monelle alkaa tässä vaiheessa ikään kuin uusi elämä.

    Yksi syy on myös se, että avioero ei ole nykyisin enää tabu, eikä avioliitossa tarvitse roikkua taloudellisen turvan vuoksi.

    Lue myös: Pikaopas kelan perhe-etuuksiin

    Lue myös: Miten säästää rahaa? -10 vinkkiä

    Eroon johtavat syyt -TOP 4

    Journal of Sex & Martital Therapy kertoo tutkimustuloksista jotka paljastivat eniten eroja aiheuttavia syitä. Tutkijat tarkastelivat tutkimuksessa 2 371 tanskalaista, jotka olivat juuri eronneet. Tutkittavien keskiverto-ikä oli 45 vuotta.

    1. Rakkauden ja läheisyyden puute

    Melkein puolet, jopa 47 % vastanneista kertoi, että avioliitosta puuttui rakkaus. Ehkä rakkauden ja läheisyyden puute muodostuu monelle isommaksi ongelmaksi siinä vaiheessa kun lapset kasvavat ja muuttavat pois kotoa

    2. Kommunikaatio-ongelmat

    Jopa 44 % vastanneista valitsi syyksi erolle kommunikaatio-ongelmat. Kommunikaatio-ongelmat tuovat mukanaan usein monia muitakin yksittäisiä ongelmia miksi avioliittoa ei ole mielekästä jatkaa.

    3. Luottamuksen ja kunnioituksen puute

    Vaikka rakkautta ja kommunikaatiota riittäisi, niin osalle eron syyksi nousi luottamuksen ja kunnioituksen puute. Monien asiantuntijoiden mukaan nämä ominaisuudet ovat parisuhteen tärkein peruspilari.

    4. Erilleen kasvaminen

    Joskus käy niin, että avioliitossa kasvetaan erilleen. Tämä tapahtuu useimmiten pitkässä parisuhteessa. Jos parisuhde on alkanut jo nuorena, voi yli 40 vuotiaana huomata, että mitään yhdistävää tekijää ei oman kumppanin kanssa enää olekaan.

    Lähteet: Tilastokeskus, IltaSanomat, Journal of Sex & Martital Therapy

    -Poikien Äidit toimitus-

    Vastaa