Turvonnut vatsa ahdistaa -näin helpotat turvotusta

Turvonnut vatsa voi johtua monesta eri asiasta. Jos vatsan turvotus aiheuttaa sinulle kipuja ja suurempaa haittaa, niin hakeudu lääkärin puoleen. Useimmiten vatsan turvotus on kuitenkin harmitonta ja sitä voi helpottaa muutamalla helpolla konstilla.

vatsaa turvottaa

Näin helpotat vatsan turvotusta

Juo vettä

Voi olla, että olet juonut päivän aikana liian vähän vettä ja vatsasi temppuilee siksi. Muista juoda vettä säännöllisesti.

Tee töitä eri asennoissa ja muista taukoliikunta

Jos teet istumätyötä niin muista välillä nousta ylös ja suoristaa vatsasi, sillä istuminen kerryttää painetta suolistoon. Voit myös vaihdella istuma-asentoja vähentääksesi turvotusta vatsallasi.

Syö rauhassa ja älä syö liikaa

Syö ruokasi rauhassa, pureskele hyvin ja älä ahmi liikaa ruokaa. Tällöin ruoansulatusentsyymit pääsevät vauhtiin, ja ruoka sulaa nopeammin.

Lue myös: Tuorepuuro, tuo kiireisen aamun pelastus.

Lue myös: Muistathan puhdistaa kahvinkeittimen säännöllisesti!

Tarkkaile ruokavaliotasi

Voi olla, että vatsasi on herkistynyt jollekin ruoka-aineelle. Kirjoita ruokapäiväkirjaa ja kokeile jättää pois ruokavaliosta yksi ainesosa kerrallaan. Kaasuja aiheuttavia aineita ovat esimerkiksi palkokasvit, sipulit sekä ksylitoli.

Liiku säännöllisesti

Liikunta ehkäisee turvotusta ja edistää suolen toimintaa. Usein liikkuessa vatsaan kerääntyneet kaasut lähtevät liikkeelle ja tulevat pieruina ulos.

Venyttele

Venyttele säännöllisesti ja tee kiertoliikkeitä. Ota myös rentouttavia hetkiä selinmakuulla ja päinmakuulla, usein suolisto lähtee toimimana rentouduttuaan paremmin.

Tee inversio harjoituksia

Liikkeet joissa pää on sydämen alapuolella kutsutaan joogassa inversio harjoituksiksi. Se rentouttaa vatsalaukkua ja voi viedä turvotusta pois vatsalta. Voit seisoa käsilläsi tai päälläsi tai yksinkertaisesti taivuttaa yläkroppaa alaspäin normaalissa perusasennossa seistessäsi. Voit tehdä seisovaa koiraa tai hartiaseisontaa, mikä ikinä tuntuukaan parhaimmalta.

Lue myös: Väsymys vai uupumus?

Lue myös: Äiti tunnistatko itsessäsi tunnelukkoja? -tässä merkit

vatsan turvotus

Kerro oliko näistä neuvoista apua vatsan turvotukseesi? 

 

Vastaa