• You are currently viewing Äiti, tunnistatko itsestäsi tunnelukkoja? -tässä merkit

  Äiti, tunnistatko itsestäsi tunnelukkoja? -tässä merkit

  Tunnistatko itsestäsi tunnelukkoja? Huomaatko pyytävän itseltäsi jatkuvasti liikoja sekä murehtivasi menneitä? Etkö uskalla iloita hyvistä uutisista, sillä pelkäät, että kohta kuitenkin tulee kunnolla olan takaa? Huomaatko takertuvasi muihin ihmisiin tai päinvastaisesti pitämään muut etäällä itsestäsi?

  Kyse voi olla tunnelukoista.

  Tunnelukot ovat lapsuudessa kehittyneitä tapoja selviytyä haastavista tilanteista ja tunteista. Ne ovat syntyneet tilanteissa, joissa lapsi on kokenut olevansa avuton eikä hänelle ole jäänyt muuta vaihtoehtoa, kuin yrittää itse hallita tilannetta omalla toiminnallaan. Tunnelukot ovat syntyneet täysin tarkoituksenmukaisina, mutta jatkavat yleensä toimintaansa myös aikuisuudessa, jolloin ne useasti haittaavat hyvinvointiamme.

  Aktivoituessaan tunnelukot saavat ihmisen toimimaan lapsuudessa opittujen keinojen mukaisesti. Toinen saattaa hyökätä, toinen paeta sekä vältellä ja toinen antautua erilaisissa tilanteissa.

  Tunnelukkojen vuoksi saatamme myös muun muassa:

  • Vaatia itseltämme kohtuuttomasti hyviä suorituksia

  • Kokea mustasukkaisuutta ja omistushaluisuutta

  • Vältellä epämukavia keskusteluja ja tunteiden kohtaamista

  • Kohdella muita ihmisiä arvostelevasti, manipuloiden, syyllistäen tai vähätellen

  • Murehtia menneitä ja kokea syyllisyyttä virheistä

  Tunnelukkojen kanssa työskentely vie ihmistä lähemmäksi itseään, lisäten parhaimmillaan rauhan ja selkeyden tunteita elämässä. Työskentely auttaa löytämään omat hyvinvoinnin rajat ja myös kunnioittamaan niitä. Hyvin monelle meistä tämä ei ole mikään itsestäänselvyys.

  tunnelukko

  Aina samassa pisteessä? Ehkä ne on tunnelukkoja

  Oletko joskus miettinyt, että haluaisit toimia tietyissä tilanteissa eri tavalla, mutta löydät itsesi aina samasta pisteestä, samalla toimintatavalla?

  Pakenet tilanteesta, vaikka olisit halunnut sanoa oman näkökantasi. Sanot kyllä, vaikka olisit halunnut sanoa ei. Suoritat itsesi uuvuksiin, sillä tarve täydelliseen suoritukseen on todellinen. Pidät toiset etäällä itsestäsi, vaikka kaipaat läheisyyttä.

  Tunnelukot ovat usein tiedostamattomia toimintatapoja ja tästä johtuukin se, että emme aina tunnista niiden aktivoitumista, sillä olemme niin tottuneita toimimaan niille ominaisella tavalla. Näistä opituista toimintamalleista on usein muodostunut meille automaattiohjauksia, vaikka ne voivatkin olla haitallisia meille. Tunnelukkojen ymmärtäminen avaa täysin uuden maailman.

  Ensimmäinen askel omien lukkojen kanssa työskentelyssä on niiden tunnistaminen ja niille ominaisista toimintamalleista tietoiseksi tuleminen.  Et ole yhtä kuin tunnelukkosi, sillä sinulla on mahdollisuus vaikuttaa niihin.

  Positiivista palautetta saanut Tunne lukkosi -valmennus starttaa taas 23.3! Tutustu valmennukseen.

  Tunnelukkojen kanssa työskentelemisen kautta on mahdollista saada syvempi ymmärrys itseä ja muita kohtaan ja tämän kautta muun muassa itseluottamuksen ja -arvostuksen lisääntymistä.

  Avainkysymyksiä:

  • Minkälaisia tunnelukoille ominaisia piirteitä tunnistan itsestäni? / Millaisista toimintamalleista haluaisin päästä eroon?

  • Millainen tilanne aktivoi kyseisen toimintamallin? Mitä silloin tapahtuu? Millaisten ihmisten ympäröimänä olen?

  • Miten tämä saa minut toimimaan VS miten haluaisin toimia?

  Lämpimästi tervetuloa mukaan pian alkavaan Tunne lukkosi -valmennukseen!

  Osallistuin kurssille oman elämäntilanteeni vuoksi. Ida oli taitava sekä asiansa todella hyvin osaava ja antoi laajan kokonaisuuden tästä tärkeästä aiheesta. Selkokielinen ja lämminhenkinen. Osallistuisin ehdottomasti uudestaan!” HH

  -Ida Nevalainen-

  Vastaa